Hlavní obsah

Vyhrožují, že mě oběsí nebo zastřelí. Lyžař se po útěku z Ruska zřekl občanství a čelí nenávisti

Mohl být v nejlepších letech své kariéry a zářit na světových akcích, jenže realita je diametrálně odlišná. Ruský běžec na lyžích Valerij Gontar se rozhodl kvůli politickým důvodům a poměrům v tamním lyžování svoji rodnou zemi opustit a zříct se jejího občanství. O brutálních výhrůžkách zabitím a dezinformacích, které o něm v jeho bývalé vlasti v reakci na jeho krok publikují, promluvil v rozhovoru pro norský list Dagbladet.

Foto: Archiv Valerije Gontara

Lyžař Valerij Gontar už nemá ruské občanství

Článek

Gontar v roce 2017 vybojoval dvě zlaté medaile na univerziádě v Almaty, ve své době porážel třeba Alexeje Červotkina a další ruská esa a měl našlápnuto do absolutní světové špičky. Jenže podle svých slov se znelíbil vedení ruského lyžování, které ho odstavilo na vedlejší kolej.

„Ruské běžecké lyžování mě ignorovalo dlouhá léta. Nedalo mi šanci ukázat mé schopnosti. Nevybírali mě do národního týmu, přestože jsem patřil ve své kategorii do elitní trojky. Dali mě na roky do béčka. Myslím, že je to proto, že jsem přímý člověk. Říkal jsem šéfům do očí, co si myslím. To se jim nelíbí. Bojí se, že prozradím okolnímu světu, co oni skrývají. Za trest mě zavrhli a nasazovali raději ty, kteří se ukáží jednou za sezonu a pak jsou nemocní," vysvětloval v rozhovoru Gontar.

Ruský server Championat nedávno přinesl informaci, že Gontar přijal ukrajinské občanství, což ale závodník popírá. Navíc dodává, že od té doby se zintenzivnily a vyostřily výhrůžky, které mu chodí.

„V zimě jsem opustil Rusko a už nejsem ruský občan. Ale to, že jsem přijal ukrajinské občanství, je totální lež a provokace. Ruská média se snaží o mě vykonstruovat obraz zrádce. A kvůli tomu čelím drsným výhrůžkám. Někteří lidé mi vyhrožují, že mě najdou, oběsí mě nebo že mě zastřelí," prozradil.

Kromě slovních výhrůžek byl prý také napaden hackery a čelil vydírání. „Tihle lidé jsou oblbovaní a naivně věří tomu, co v Rusku čtou a jsou pak agresivní. Vše, co se týká konfliktu Ukrajiny a Ruska, se používá jako popud k agresivitě," pokračoval.

Svoji zemi prý opustil především kvůli tamní politice. „Rád bych řekl víc o svých politických názorech, ale kvůli obavám o bezpečnost mojí sestry si to teď ještě nechám pro sebe. Sestra totiž stále žije v Rusku," bál se otevřeně kritizovat kremelský režim.

Nechtěl ani prozradit, jaké občanství nyní má a v jaké zemi žije. Ale odmít tvrzení serveru Championat, že bydlí v Rakousku. „Ne nejsem v Rakousku, ale jsem v zemi EU. Momentálně nechci mluvit o tom, kde žiju. Pobavíme se o tom později. Nechci, aby mě našli ti, co mi vyhrožují," uvedl.

Zároveň také dodal, že by rád oživil svoji lyžařskou kariéru a prosadil se v reprezentaci některé z evropských zemí. „Hodně trénuji. Jsem už delší čas mimo soutěže, ale doufám, že tuhle zimu už se zúčastním velkých závodů. Musím ale předtím nasbírat dostatek FIS bodů.

Na stránkách FIS má momentálně status „neaktivní". „Ten muž u nás nestartuje už tři roky, už dlouho ho nemáme v dohledu. Nic o jeho krocích nevíme a nemáme k němu žádný komentář," komentovala zvěsti o Gontarově změně občanství šéfka ruského lyžování Jelena Vjalbeová pro kanál Ria Novosti.

Reklama

Související témata: