Hlavní obsah

Kolem Ledecké se rozjasňuje! Závodit může i bez smlouvy, jenže na lyže se teprve chystá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Spousta otazníků zůstává, ale aspoň trochu jasněji začíná být kolem situace trojnásobné olympijské vítězky Ester Ledecké. Předseda svazového úseku alpských disciplín Ladislav Forejtek ohlásil, že i když reprezentační smlouva stále není podepsaná, svaz jí v závodění bránit nebude. Jenže česká lyžařská i snowboardová hvězda se na lyže teprve chystá a tréninkové manko je tak obrovské.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ester Ledecká na archivním snímku.

Článek

Stejně jako před čtyřmi lety váznou jednání o reprezentační smlouvě mezi lyžařským svazem a zástupci českého esa. A sezona začíná už příští víkend v Söldenu, kde Ledecká v posledních dvou sezonách startovala. První závod v rychlostních disciplínách, které jsou její doménou, je na programu až začátkem listopadu. A ten pravděpodobně nestihne.

Forejtek věří, že jednání jsou na dobré cestě. „Teď jsem mluvil s jejím novým managementem a myslím, že je vůle se nějakým způsobem domluvit a smlouvu podepsat,“ hlásil po tiskové konferenci českých sjezdařů, na níž Ledecká chyběla.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Ester Ledecká (@esterledecka)

Nejlepší českou sjezdařku po minulé sezoně už nezastupuje agentura Sport Invest, nyní za ni jednání vede její právní zástupce spolu s manažerem a bývalým elitním squashistou Janem Koukalem, který je v roli konzultanta.

Na čem se jednání zadrhávají? „Myslím, že stojí na vyhledávání vzájemného respektu mezi svazem a jejím týmem,“ říká Forejtek v obecné rovině. Zjednodušeně řešeno se řeší zejména finanční a sponzorské náležitosti, které ještě jsou pro obě strany akceptovatelné.

„Nabídka je na stole a chceme dodržovat nějaká pravidla, ze kterých nemůžeme ustoupit. Teď jejich strana zvažuje, jestli jsou pro ně dostatečně motivující a vhodné, nebo jestli budou chtít něco upravit,“ přibližuje Forejtek.

Blokovat ji nebudou

Jaké scénáře tedy mohou nastat? „Jsme připraveni na varianty, že smlouva bude podepsaná, i na to, že nebude,“ říká Forejtek. Na závody přihlašuje lyžaře svaz a bez podepsané reprezentační smlouvy by teoreticky neměli závodit. U Ledecké ale krajní situace nenastane.

„Kritéria to sice neumožňují, ale jsme domluveni, že i kdyby nebyla podepsaná smlouva, blokovat ji v závodění nebudeme. Naše priorita je závodník, ten musí být na prvním místě,“ ujišťuje Forejtek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ester Ledecká s olympijskými medailemi.

Nejistý start

Teoreticky by tak Ledecká mohla stát v českých barvách už 5. listopadu na startu novinky ve Světovém poháru v podobě „mezinárodního“ sjezdu ze švýcarského Zermattu do italské Cervinie. Pokud tedy bude sníh, jehož nedostatek teď organizátory trápí.

Otázkou ale je, jestli by se Ledecká stihla tak rychle připravit, její start je tak velmi nepravděpodobný. „Mluvil jsem s Tomášem (Bankem) a příští týden by měla zahájit přípravu na lyžích,“ líčí Forejtek. Trénovat by měla na jednom z rakouských ledovců.

To je samozřejmě velké zpoždění proti plánům, řada jejích soupeřek má za sebou letní sjezdařskou přípravu v Jižní Americe, jenže Ledecká do Chile po zlomenině klíční kosti a následné operaci neodcestovala.

Dožene manko?

„Záleží na jejím týmu, jestli bude připravená a budou ji chtít nechat závodit,“ říká Forejtek. Pak by se Ledecká, která mezi sezonami měnila značku lyží, měla přesunout na přípravu a další závody do zámoří.

„Ideální situace to není, ale vzhledem k tomu, že zvládá dvě odlišné disciplíny a dokáže se v nich vyrovnat nejlepším, manko dohnat dokáže. Nevím, jestli na startu sezony, ale určitě bude připravená, aby z ní fanoušci měli zase radost,“ je přesvědčen šéftrenér českých sjezdařů Jan Fiedler.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články