Hlavní obsah

Konečně se dočká! Česká olympijská vítězka jde do akce

Praha

Sezona sjezdařů, skokanů i běžců na lyžích už se přehoupla do druhé poloviny, ale závodní náčiní snowboardkrosařů tuto zimu zatím zahálelo. Páteční kvalifikací ale vstoupí v italském Valmalenku do akce už i olympijská vítězka Eva Samková. Ve specifické sezoně, v níž bude mít kvůli pandemii koronaviru i související ekonomické nejistotě zimních středisek Světový pohár pouhé tři zastávky.

Foto: Czech Snowboardcross Team

Eva Samková při kvalifikaci ve Feldbergu.

Článek

Více než deset měsíců od závěrečného dílu SP v minulé zimě nestála Samková na startu závodu. „Na půlroční pauzu jsme zvyklí, ale tohle bylo už dlouhé,“ přikyvuje sedmadvacetiletá snowboardistka. „Ale nenudili jsme se. Mohla jsem být víc doma i u koní a tréninku jsme měli taky hodně,“ vypočítává.

Nejprve odpadly plánované podniky v italské Cervinii, pak v rakouském Montafonu. „Veškerá příprava směřovala k závodům v prosinci a ty se zrušily, takže finance, energie, motivace i forma šly úplně jiným směrem, než měly,“ líčí reprezentační trenér Marek Jelínek.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Eva Samková - Samčízant (@eva_samkova)

Komplikovaná byla i příprava. „Do řady zemí jsme z Česka nemohli, třeba do Švýcarska ostatní reprezentace pustili, nás ne,“ srovnává.

Dobré podmínky našli Češi na Dolní Moravě, kde mohli využívat vybudovanou trať i skútry. „Díky nim jsme odjeli i dvacet jízd za trénink bez čekání ve frontách,“ kvituje Jelínek.

V kalendáři zůstaly dva víkendové závody ve Valmalenku, další dva až v březnu v gruzínském Bakuriani a finále SP ve švýcarském Veysonnaz. S opatrnou radostí pak snowboardkrosaři přijali zprávu, že po zrušení mistrovství světa v Číně převezme jejich disciplínu spolu se skikrosem 11. až 13. února švédské Idre.

„My tam nikdy nebyli, je to bašta skikrosařů. Tréninky máme mít společně, což ještě nikdy nebylo. Na lyžích jezdí rychleji a mají dopad dál, což může být pro snowboardisty velmi nebezpečné, moc si ten závod na jedné trati neumím představit,“ připouští Jelínek.

Samková tak alespoň může obhajovat svůj světový titul. „Za to jsme samozřejmě rádi, ale mrzí nás, že si nevyzkoušíme trať, podmínky ani sníh v Číně, kde se za rok pojede olympiáda. To bude obrovský hendikep pro Evropany a výhoda pro domácí závodníky,“ připomíná.

Reklama

Související témata: