Hlavní obsah

Konečně zase závod! Ale nebyla to dobrá jízda, přiznala Ledecká a zmínila nebezpečí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zase se ve své závodní kombinéze hnala na lyžích ze startovní branky do cíle. Dlouhých 631 dnů trvalo, než trojnásobná olympijská vítězka Ester Ledecká opět zažila pocit, který tak miluje. Samotná jízda už ji tolik nenadchla, při super-G ve Svatém Mořici skončila 23. s poměrně velkou ztrátou.

Foto: Giovanni Pizzato, ČTK/AP

Ester Ledecká během superobřího slalomu ve Svatém Mořici

Článek

Sedmnáctého března 2022 při finále Světového poháru ve francouzském Courchevelu a pak až o rok a tři čtvrtě později při pátečním super-G. Tak dlouhá byla pauza způsobená tříštivou zlomeninou klíční kosti, nutnou opakovanou operací, dlouhou rekonvalescencí i odloženými závody v úvodu aktuální sezony. Alespoň na snowboardu stihla minulou zimu dva závody.

Ve Svatém Mořici před deseti lety absolvovala svůj debut v Evropském poháru, mezi elitou se jí zde ale nikdy extrémně nedařilo. Dosud bylo jejím nejlepším výsledkem ve Světovém poháru 29. místo. Teď své maximum vylepšila, se startovním číslem 23 brala stejnou pozici, když neudělala výraznou chybu, ale mírně ztrácela ve všech pasážích.

V cíli z toho bylo manko na její italskou kamarádku Sofii Goggiaovou 3,44 s, ale hvězdná Italka nadělila skoro sekundu všem svým soupeřkám. „Myslím, že jsem udělala všechno, co jsem mohla udělat. Ale nezajela jsem dobrou jízdu, to je jasné,“ nevymlouvala se Ledecká.

Ve švýcarském středisku sjezdařky vystrašil už dopolední rozjížděcí trénink. „Byl na jiné sjezdovce, daleko jednodušší a Nina Ortliebová si tam zlomila nohu a odváželi ji vrtulníkem,“ připomněla Ledecká četnými zraněními pronásledovanou dceru někdejšího rakouského esa Patricka Ortlieba.

A s viditelností byl problém i v závodě. Mlha, zataženo, lehké sněžení. Oproti sjezdařským tréninkům výrazně horší podmínky.

„Viditelnost byla hodně špatná, navíc na těžké trati, kde je strašně moc horizontů,“ popisovala Ledecká. „V televizi to není vidět, ale je tam asi deset bran, za které nevidíte, kam vás ta vlna vyhoupne,“ líčila nástrahy sjezdovky, kterou absolvovala poprvé na své nové značce lyží Kästle.

O víkendu bude mít ještě dvě šance napravit si dojem ze Svatého Mořice, v sobotu je na programu sjezd, v neděli super-G, vždy v 10.30 hodin na ČT sport. „Jsem ráda za první závod po tak dlouhé době a je se od čeho odrazit,“ věří Ledecká.

Reklama