Hlavní obsah

Lavina. Zkáza! Finále Turné je v ohrožení, ztráty veliké

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velký problém, to tu ještě nebylo. Tradiční akce - její obvyklý závěr - je v ohrožení. Můstek Paula Ausserleitnera v Bischofshofenu, kde po desetiletí končí nejtradičnější ze všech tradičních skokanských akcí - německo- rakouské Turné čtyř můstků - paradoxně poničil jindy spíše chybějící sníh. Respektive jeho přemíra proměněná v lavinu. Opravy budou pro organizátory pořádně drahé, mluví se o šesticiferné ztrátě. V eurech. Ale čiší z nich odhodlání vše dát dohromady a nedopustit, že by se čtvrtý díl Turné v Bischofshofenu nekonal.

Foto: Philipp Schmidli, ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

Obrovské masy sněhu zavalily dopad, neobvyklá tíha způsobila jejich sesun a zničení části vybavení můstku.

List Kronen Zeitung uvedl, že sítě, které měly udržet sníh v horní části můstku, nevydržely.

„To se ještě nikdy nestalo. Napadlo opravdu hodně sněhu a také vydatně pršelo. Musela to být neskutečná hmotnost,“ uvedl Manfred Schutzenhofer, který je šéfem lyžařského klubu v Bischofshofenu. Na dopadu leží vysoká vrstva na beton ztvrdlého sněhu. „Ale musíme to zvládnout,“ velel jedním dechem k rychlým opravám. Zrušení finále Turné 6. ledna nepřipadá podle něj v úvahu.

Na obrázcích z můstku je zřejmé, že z dopadu sjela lavina, ukázal se zelený podklad.

Zničené jsou mj. dřevěné desky, které ohraničují přistávací části areálu. „Ztráty nejsou přesně vyčísleny, ale jsou pro nás obrovské, šestimístné,“ dodal.

Pořadatelé tak mají přípravu zpestřenou nečekaným dramatem, dostalo se jim však už i pomoci. Německé středisko Klingenthal zajistilo náhradní záchytné sítě proti sněhu.

V Bischofshofenu se nejlepší skokani utkají v pátek 5. ledna při kvalifikaci a v sobotu v poslední soutěži Turné. Ta začne v Oberstdorfu (29. prosince), poté závodí v Garmisch-Partenkirchenu na Nový rok a v Innsbrucku (4. ledna).

Reklama