Hlavní obsah

Lyžaři v čele se Shiffrinovou a Kildem napsali FIS dopis kvůli změnám klimatu

Elitní světoví sjezdaři v čele s Mikaelou Shiffrinovou a Aleksaderem Aamodtem Kildem vyzvali v dopise Mezinárodní lyžařskou federaci (FIS), aby aktivněji bojovala proti klimatickým změnám. Navrhují podle agentury AP například, aby posunula začátek sezony z konce října na listopad nebo upravila kalendář a necestovalo se opakovaně mezi Evropou a Severní Amerikou. Pod text se podepsalo zhruba 200 lyžařů z více odvětví.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Americká lyžařka Mikaela Shiffrinová v prvním kole slalomu žen v rámci Světového poháru v alpském lyžování ve Špindlerově Mlýně.

Článek

Lyžaři doručili dopis vedení FIS během mistrovství světa ve Francii. "Je načase věnovat se opravdu důležitému tématu," řekl Kilde poté, co v neděli získal v Courchevelu stříbrnou medaili ve sjezdu. "Vidíme, že svět se mění. A vidíme i dopady na náš sport. Chci, aby budoucí generace zažily zimu a mohly dělat to, co já," doplnil třicetiletý medailista z olympijských her i mistrovství světa.

Dopis napsal rakouský sjezdař Julian Schütter, který je ambasadorem neziskové organizace Protect Out Winters. Kvůli teplému počasí a nedostatku sněhu se na začátku této sezony muselo zrušit několik závodů. Alpští lyžaři proto navrhují, aby FIS odložila začátek sezony až na konec listopadu a prodloužila ji do konce dubna.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Mikaela Shiffrin ⛷💨 (@mikaelashiffrin)

"Tohle je náš nejdůležitější závod, pojďme ho společně vyhrát," napsali sportovci. "Roční období se posunula a v zájmu nás všech se musíme těmto novým okolnostem přizpůsobit," doplnili. Zástupci lyžařské federace se k iniciativě lyžařů zatím nevyjádřili.

Na změny klimatu upozorňují během MS Shiffrinová a ostatní američtí reprezentanti také speciálními kombinézami. Jejich design má připomínat tající kry v moři.

Reklama

Související témata: