Hlavní obsah

Ministerstvo bylo neoblomné, amatéři pojedou Jizerskou 50 jen virtuálně

Praha
Aktualizováno

Organizátoři Jizerské 50 (12. až 14. února) nedostali výjimku od ministerstva zdravotnictví pro účast veřejnosti a letošní ročník pro závodníky mimo elitní kategorii bude mít pouze virtuální podobu. Současně bude znovu otevřena registrace, která byla kvůli koronaviru před Vánoci předčasně ukončena.

Tradiční mumraj ve stopě Jizerské 50 se letos neodehraje.

Článek

Pro profesionální lyžaře pořadatelé výjimku od ministerstva dostali, elita tak absolvuje hlavní závod v rámci seriálu Visma Ski Classics podle plánu v neděli 14. února (od 7.50) a o dva dny dříve sprint v Bedřichově (od 16.30, vždy na ČT sport).

Tradiční tisícovky amatérských běžců toužících pokořit jednu z ikon dálkového běhu ale mají letos smůlu a svedou vzájemný souboj pouze ve virtuální podobě.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený ČEZ Jizerská 50 (@jiz50)

Organizátoři ministerstvu nejprve navrhovali variantu, kdy všichhni účastníci podstoupí testy na covid-19, ale ta neprošla. Tak přišli s návrhem, že se závod amatérů rozloží do několika dnů, aby se minimalizovaly kontakty, ale i tento kompromis byl ve středu zamítnut.

„Hlavním důvodem byla aktuální epidemiologická situace, kdy patříme mezi jedny nejhorších v Evropě, co se týče počtu nově nakažených. Mrzí nás to, když partnerské závody ve Švédsku či Estonsku, kde na tom byly ještě v prosinci podobně, se v nějaké podobě můžou jet,“ lituje David Douša z pořadatelské agentury.

„Největší obavou jsou nové mutace covidu, které podle všeho znamenají větší nebezpečí, k tomu ani očkování nepokračuje tak rychle,“ doplňuje.

Jak tedy bude virtuální závod probíhat?

„Všichni přihlášení jsou automaticky registrováni, koncem příštího týdne rozešleme startovní balíček. Závod si budou lidé moct odjet, kde budou chtít, Samozřejmě i na trase Jizerské magistrály. Zaregistrují se v některé z aplikací, pak svůj výkon zadají do profilu, přes který se přihlásili, a vznikne žebříček," vysvětluje Douša.

S možností vracení startovného organizátoři nepočítají, pokud se nedočkají kompenzací od státu. „Připravovali jsme závod od loňského srpna, propad máme v řádech milionů, bez pomoci státu nejsme s to závodníkům nic dalšího kompenzovat. Chceme přihlášeným závodníkům nabídnout kompenzaci v podobě slevy na startovném do dalšího ročníku. V tuto chvíli jsme ale finančně v hlubokém mínusu,“ vysvětlil Douša.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články