Hlavní obsah

Minus dvacet? Samková zažila větší extrém. Pomáhá jí i partner české biatlonové hvězdy

Praha

Při pohledu na aktuální teploty ve švédském Idre mrzne úsměv na rtech i jinak věčně dobře naladěné Evě Samkové. „Nejtepleji“ tam má být v sobotu, kdy se teploměr vyšplhá na minus 12, jinak bude spíše ukazovat cifry blížící se minus 20. A právě tamní resort uspořádá koncem příštího týdne přeložené mistrovství světa. Co je u české šampionky nového? Podívejte se v následujícím videu.

Eva Samková trénuje na MS na Dolní Moravě. V dějišti šampionátu ji čeká velký mrázVideo: Czech SBX Team

 
Článek

Šampionát ve snowboardingu a akrobatickém lyžování se měl jet původně v Číně zároveň jako předolympijský test, ale kvůli cestovním omezením souvisejícím s covidem byl rozdělen na několik menších mistrovství a skikrosaře a snowboardkrosaře uvítá od 11. do 13. února Idre.

„V Kanadě jsem zažila i minus třicet, jezdila jsem s tejpy přes obličej a nabalená, což bylo nepříjemné, protože se nemůžete pořádně hýbat,“ vybavuje si Samková. Teď by ji mohla pomoct i záliba v otužování, kterému propadla ještě, než se stalo současnou módou.

Foto: Czech SBX Team

Eva Samková při tréninku na Dolní Moravě pod dohledem kouče Marka Jelínka.

„Za dobu, co se otužuju, jsem nebyla nemocná, pomáhá to i psychicky, snáz se hecnete a víc vydržíte. Ale samozřejmě se stejně víc obleču a budu si dávat bacha, abych si při dýchání nepoškodila sliznici,“ má jasno olympijská vítězka ze Soči.

Trať v Idre zná dosud jen z televizních přenosů závodů skikrosařů. „A trochu jsme jim ji záviděli,“ přiznává reprezentační kouč Marek Jelínek. „Jsou tam velké skoky, cílová rovinka snad kilometr dlouhá, těším se,“ hlásí Samková, byť při odlišných rychlostech lyží a snowboardů bude trať vyžadovat úpravy pro obě disciplíny.

Češi mají v této sezoně k dispozici posílený realizační tým, mezi servismany se zapojil bývalý biatlonový trenér a partner někdejšího českého esa Veroniky Vítkové Marek Lejsek.

Foto: Czech SBX Team

Eva Samková ladí na MS na Dolní Moravě.

„Před dvěma lety k nám přišel Tomáš Kašpar, který pracoval u klasiků a biatlonistů, je skvělý a my k němu chtěli parťáka. Pod Márou v reprezentačním béčku působil, tak jsme byli nadšení, když k nám přišel. Z běžek mají cit, poctivě makají,“ chválí Jelínek.

Samková bude obhajovat zlato z amerického Utahu, v Idre by ji měl čekat individuální i týmový závod. V sezoně má za sebou zatím dva starty, v italském Valmalenku brala třetí a první místo. A nezastavilo ji ani vypadnuté rameno, s nímž má chronické potíže.

„Snažím se omezovat pohyby, kde hrozí vypadnutí, i v cíli se míň raduju rukama, ale úplně tomu předejít nejde. Mám blbou vrozenou vadu, ani operace to nevyřešila a tenistka by ze mě dobrá nebyla. Ale jezdit se s tím dá,“ dodává s úsměvem sedmadvacetiletá snowboardkrosařka.

Reklama

Související témata: