Hlavní obsah

MS v lyžování je špína, zní z Ruska. Tamní hvězdy si užívají alternativní světový šampionát v Malinovce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na mistrovství světa do Planice je kvůli pokračující invazi na Ukrajinu nepustili, a tak si Rusové uspořádali podle vlastních slov alternativní světový šampionát v Malinovce, který nazvali volně přeloženo jako „šampionát velikánů“. Vlastní mistrovství si všichni náležitě pochvalují a nad děním na oficiálním MS okázale ohrnují nos.

Alexandr Bolšunov s olympijskými medailemi na krku po boku prezidenta Vladimira Putina po návratu z OH v Pekingu.

Článek

Co do jmen se do vesničky v Archangelské oblasti podařilo dostat vskutku hvězdná jména v čele s Alexandem Bolšunovem, Sergejem Usťugovovem či Natalií Něprjajevovou a Julií Stupakovou, kteří zápolí v takřka obdobném programu, jaký se odehrává v Planici.

Výsledky jejich zápolení však v zahraničí nikoho příliš nezajímají. Rusové ale totéž tvrdí i naopak.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ruský běžec Alexandr Bolšunov . Ilustrační foto.

„Abych byl upřímný, vůbec mě nezajímá, co se tam v té špíně (v Pokljuce) odehrává. Nesleduju to. Je lepší si zazávodit tady, kde je o nás zájem. Tady v Rusku, kde máme excelentní závody, přenáší je televize. A podívejte se, kolik dorazilo fanoušků," řekl Bolšunov serveru Sports.ru.

I redaktora serveru zaujalo slovo „špína". A tak se optal, zda MS tak nazval kvůli neúčasti Rusů.

„Samozřejmě. Všichni nejlepší musí závodit dohromady. Proto nechci ani o té nepochopitelné akci mluvit," vykládal trojnásobný olympijský vítěz z Pekingu, který byl podle tamních novinářů velmi dobré náladě, přestože ve sprintu prohrál jak s Usťugovem, tak s Alexandrem Terentěvem.

Žurnalisté ho ale upozornili, že takto ostrá slova, jako „špína", mu mohou zkomplikovat případný návrat na mezinárodní scénu.

„Nechci si zavírat cestu na mezinárodní závody. Ale chovají se k nám špatně. Proč se pořád musíme u někoho něčeho dožadovat? Uděláme si kdyžtak svoje věci ve své zemi. Uděláme si svoje mistrovství světa, mnohem lepší než jiné státy," pokračoval Bolšunov.

Ten si v pátek spravil chuť v pátek triumfem ve skiatlonu. Do cíle pak dojel s ruskou vlajkou v ruce, což na závodech, kde jsou jen Rusové, působí zvenčí trochu zvláštně.

Reklama

Související témata: