Hlavní obsah

Muži o sdruženářský titul přišli, juniorům vládl Konvalinka a ženám Koldovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezvyklá situace. Na mistrovství České republiky v severské kombinaci, které se uskutečnilo v Harrachově, se rozdávaly pouze tituly v soutěži dorostenců, juniorů a žen. Převážná většina mužského seniorského výběru se totiž vrátila z posledního závodu Světového poháru s virózou, a tak vedení úseku rozhodlo o letošním zrušení této kategorie. Svou dominanci potvrdili mladí sdruženáři Dukly Liberec, kteří získali pět medailí, z toho zásluhou dorostence Lukáše Doležala a juniora Jiřího Konvalinky dvě zlaté. Ženský primát získala Tereza Koldovská ze Ski klubu Harrachov.

Foto: SLČR

Tereza Koldovská (vlevo) v akci.

Článek

O všech nových šampionech paradoxně rozhodla už úvodní skokanská část na můstku K90. Její vítězové si v ní vytvořili tak přesvědčivý náskok, že v běhu by je o prvenství mohlo připravit jen neočekávané zakolísání. Nejdelší pokus ze všech aktérů předvedl dorostenec Lukáš Doležal výkonem 93 m a před druhým Ondřejem Balatkou, jenž zdolal 85,5 m, si zajistil vedení o 54 vteřin. Průběžnou třetí příčku obsadil jejich týmový kolega Jáchym Hrdina se 79,5 m (+1:48 min).

Mezi juniory, pro něž byl závod současně generálkou na nadcházející Zimní olympijský festival mládeže ve Vuokatti, dominoval Jiří Konvalinka s 92 m. Jeho hlavní soupeři za ním zaostali - druhý Jan Šimek skočil 84 m a ztrácel 1:20 min, třetí byl Lukáš Kohlberger se 79,5 m (+2:14 min).

Do boje o ženský primát vstoupily pouze dvě reprezentantky, které se v sezoně účastnily i závodů premiérového ročníku Světového poháru - Tereza Koldovská a Jolana Hradilová. Úsek severské kombinace už před časem přijal pravidlo, že lze udělit mistrovský titul i v případě dvou účastníků, a tak bylo o co závodit. Koldovská zvládla 68 m, a protože Hradilová jen 61,5, ztrácela 1:16 min.

Svá suverénní postavení navíc potvrdili nejrychlejšími dosaženými časy všichni tři lídři i na dvoukilometrovém běžeckém okruhu pod Čerťákem. A ani za nimi se pořadí ze skoků na medailových pozicích nijak nezměnilo. „Všechny kategorie nakonec absolvovaly ve stopě shodně pět kilometrů. Teplota už vyšplhala dost nad nulu, slunce svítilo a trať byla poněkud rozměklá, a tak jsme nechtěli juniory před posledním mezinárodním startem sezony trápit," vysvětlil změnu Tomáš Slavík, sportovní ředitel Úseku severské kombinace Svazu lyžařů ČR.

Výsledky mistrovství ČR v severské kombinaci v Harrachově:
Dorostenci - Gundersen K90/5 km:
1. Doležal 17:44,8 min
2. Balatka (oba Dukla Liberec) +2:20 min
3. Hrdina +3:16
4. Kabeláč (oba LSK Lomnice nad Popelkou) +4:54
5. Hnyk +6:32
6. Lukeš (oba Ski klub Harrachov) +9:44
Junioři - Gundersen K90/5 km:
1. Konvalinka 17,41,1 min
2. Šimek +1:49 min
3. Kohlberger +2:00
4. John +2:15
5. Sudek (všichni Dukla Liberec) +2:58
Ženy - Gundersen K90/5 km:
1. Koldovská (Ski klub Harrachov) +19:38,7 min
2. Hradilová (Nové Město na Moravě) +2:46 min

Reklama