Hlavní obsah

Na Jizerskou 50 zbývá desetina míst, pořadatelé čekají „full house"

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rovných 54 dnů zbývá do startu nejslavnějšího českého závodu Jizerská 50 a již nyní pořadatelé i díky aktuálním sněhovým podmínkám očekávají, že startovní pole 56. ročníku bude zaplněné.

Foto: Raul

Start Jizerské 50.

Článek

„Některé ze závodů se již chýlí k naplnění kapacity, na hlavní 50kilometrovou výzvu zbývá posledních deset procent volných míst. Lidé se mohou hlásit za levnější startovné ještě do konce prosince, takže možná bude vyprodáno," předpovídá Richard Valoušek z pořadatelské agentury Raul.

Vůbec poprvé se na slavný závod chystá i Jan Helebrant, jenž si startovní číslo koupil na konci října a startovat bude z poslední, osmé vlny. „Jsem z Liberce, takže jsem cítil jako svou povinnost alespoň jednou za život si závod zaběhnout. Třeba se z toho stane i tradice," říká Helebrant, který změří síly nejen s těmi nejlepšími laufaři na světě, ale také například s dvojnásobným olympijským vítězem v rychlostní kanoistice Martinem Doktorem, hercem Jakubem Kohákem či běžkyní Evou Vrabcovou Nývltovou.

„Před několika lety jsem se zase po delší době začal trochu hýbat, takže Jizerka bude takovou zkouškou, jak na tom jsem. Navíc padesátku už běžel i táta s bráchou, takže musím taky. Doufám, že bude stejné počasí jako vloni a závod si užiji," věří 43letý Helebrant.

Do konce letošního roku se lze přihlásit za dva a půl tisíce korun, po silvestru za téměř tři tisíce a po 29. lednu se půjde registrovat již jen na místě. V minulém roce do cíle nejdelšího závodu doběhlo 3793 běžců.

Jizerská 50 patří k top čtyřem závodům seriálu Ski Classics spolu s italskou Marcialongou, Vasaloppetem ve Švédsku a norským Birkebeinerrennetem. 56. ročník se koná druhý únorový víkend. Hlavní závod na 50 kilometrů napříč Jizerskými horami profesionálové i hobíci poběží v neděli 12. února.

Reklama

Související témata: