Hlavní obsah

Na nedostatek sněhu mají pořadatelé MS už teď krizový scénář

LIBEREC

Pořadatelé mistrovství světa v klasickém lyžování 2009 mají už teď krizový scénář pro případ, kdyby v Liberci bylo v příštím roce tak málo sněhu jako letos v zimě. Před únorovými Světovými poháry běžecké tratě ve Vesci kvůli dlouhé oblevě roztály a ze sněhu navozeného narychlo z Jizerských hor se podařilo připravit jenom nouzový, krátký okruh. Systém na výrobu technického sněhu bude před MS ve Vesci připravený už od podzimu.

Článek

"Od prvních mrazů začneme sníh stříkat na velké hromady, kde se udrží déle než na tratích. V Bedřichově jsme se domluvili na výrobě technického sněhu na stadiónu," řekla ve středu novinářům prezidentka organizačního výboru MS Kateřina Neumannová. V Bedřichově bývá v zimě o několik stupňů Celsia méně než v Liberci, který leží zhruba o 300 metrů níže. Pořadatelé by odtamtud do Vesce sníh dopravovali přibližně 15 kilometrů na nákladních autech.

Povolení pro navážení sněhu do Vesce z Jizerských hor chce organizační výbor MS získat ještě před zimou, aby se nedostal do problémů s ochranou přírody a rekreačními lyžaři jako před letošními Světovými poháry. Za nepovolené nakládání sněhu v druhé zóně chráněné krajinné oblasti v osadě Jizerka hrozí až dvoumiliónová pokuta.

"V běžeckém areálu ve Vesci se musí dodělat odvodnění a drenáže, s nimiž se v původním projektu nepočítalo. Kdyby byly hotové už před Světovými poháry, na tratích by i při oblevě v dešti vydrželo mnohem víc sněhu. S projektanty se sejdeme již za několik dní," prohlásil generální sekretář organizačního výboru Jaroslav Honců.

Mistrovství světa se v Liberci uskuteční od 17. února do 1. března 2009.

Reklama

Související témata: