Hlavní obsah

Nechutné, fuj! Kněz se pustil do trenéra mistra světa. A hned to schytal: Chodí ve dvou sukních, je to chlap?

Nevídané. Sportovní triumf se probíral na nezvyklém místě. A pěkně zostra. Kněz Michal Woznicki se divil a doslova soptil, když se ve svém kázání zastavil u hodnocení velkolepého úspěchu skokana Piotra Zyly na MS v klasickém lyžování v Planici. Řeší to média u našich sousedů, s nečekanou intenzitou zhusta i fanoušci...

Foto: Profimedia.cz

Rakouský trenér polských skokanů na lyžích Thomas Thurnbichler.

Článek

Woznicki je v Polsku známý svými ostrými slovními výlevy. Terčem se pro něj tentokrát stal zcela nečekaně rakouský trenér polského týmu Thomas Thurnbichler.

Co mu vadilo? Pozastavil se nad Rakušanovou vizáží. „Tady tetování, tuhle tetování. Nedá se na to dívat. fuj! Nechutné," zvolal pohoršeně v šířeji pojatém kázání o společenských poměrech a o tom, co je dobré a co nikoli.

Thurnbichler si však v Polsku během svého zatím ani ne ročního působení získal solidní postavení a skokani ho berou jako svého vrstevníka. Je o tři roky mladší než nejzkušenější týmoví matadoři - šestatřicetiletí Zyla a Kamil Stoch.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Piotr Zyla z Polska se raduje z titulu mistra světa na středním můstku v Planici.

Rakušan se také nevyhýbá ozdobám, které jdou s dobou. V uších má umístěné kruhy, nad čímž se ovšem zpravidla nikdo nepozastavuje. Nic zas až tak extravagatního... Zvláště když výsledkem společného působení je to hlavní - úspěchy.

Až teď. Ale až tolik to nepřekvapuje. Woznicki se v minulosti prezentoval kontroverzními názory. Podle polských médií kupříkladu přirovnával Židy k parazitům, za což byl odsouzen k šesti měsícům veřejně prospěšných prací.

Kromě jiného také označil papeže Františka za ´kacíře´. Byl suspendování a má zakázáno sloužit mše a udělovat svátosti. Kázat si ale o společenských poměrech může, co chce. A má dost posluchačů. Mnozí s ním ale nesouzněli, když se rozhodl trenéra skokanů zesměšnit, možná i urazit. Odezva byla patřičně drsná.

„Sám má na sobě dvě sukně, a plive na jiné, nechutné," otřel se o kněžské roucho i o jeho nositele jeden z diskutujících. „Je to vůbec muž," přidal se další v diskusní vřavě, v níž jsou některé příspěvky jen těžko publikovatelné a narážející na negativa spojená s působením církevních hodnostářů.

Otázce na knězovo kázání čelil i samotný Thurnbichler. "Viděl jsem to. Ale je mi to jedno. Každý si může říkat, co chce," poznamenal stručně a nevzrušeně trenér podle polských médií.

Reklama