Hlavní obsah

Nejde to, noha bolí. Bank přerušuje sezónu, oblíbený Kitzbühel musí oželet

Sjezdař Ondřej Bank nenastoupil ani do třetího tréninku na slavný sjezd v Kitzbühelu, a neobjeví se tak v závodě, jenž pro něj měl být vrcholem sezóny. Bankovi se zatím v sezóně nedaří, stále se potýká s následky zranění po pádu na loňském MS.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Český lyžař Ondřej Bank v cíli kombinačního sjezdu ve Wengenu.

Článek

Do třetího tréninku měl nastoupit se startovním číslem jedna, ale u jeho jména se objevila všeříkající písmenka DNS. Pětatřicetiletý sjezdař se po dohodě se svým týmem rozhodl na měsíc sezónu přerušit, ani v páteční kombinaci nebude obhajovat loňské třetí místo.

„Wengen byla taková zkouška, jel jsem pod práškama, ale bohužel kotník a koleno nejsou ve stavu, abych tu mohl závodit," posteskl si Ondřej Bank.

Do poslední chvíle doufal, i když předchozí závody mu nedávaly svým výsledkem ani pocity naději na progres. „Bolest nohy se spíš zhoršovala. Na závodech v Americe už to vypadalo líp, ale pak se to zase otočilo," vysvětlil Bankův bratr a trenér Tomáš. „Rozhodnutí to bylo těžké, Kitzbühel byl v podstatě cíl sezóny, ale nejde to. Tady nemůže jet člověk, který nemá jistotu, že noha vydrží," uznával.

Další závod nejdřív za měsíc

Minulý týden ve Wengenu dojel Bank 53. s propastnou ztrátou na nejlepší. „Měli jsme v Kitzbühelu ještě schůzku se všemi členy týmu a bavili se, co a jak. Nakonec jsme se shodli, že tady má cenu jet, jen pokud je člověk úplně zdravý," řekl Tomáš Bank.

Jeho bratr se v sezóně bez vrcholného šampionátu chtěl soustředit právě na závody ve Wengenu a Kitzbühelu, i kvůli tomu angažoval do týmu italského specialistu Kristiana Ghedinu. Když se ale po zranění z loňského mistrovství světa v Beaver Creeku nestihl dát do pořádku na dva nejvěhlasnější závody, zkusí bolavou nohu doléčit.

Na start závodu se postaví nejdříve za měsíc. „Nepojede ani za týden v Ga-Pa, nejbližší možný závodní pokus bude v Chamonix," poznamenal Tomáš Bank.

Koleno je větší problém

Ke kotníku, který Ondřeje Banka pobolíval na startu sezóny, se totiž přidalo i koleno. „Řetězilo se to a teď se ukázalo být větším problémem," přiznával kouč. „Koleno bolí od kotníku, jak funguje jinak. Kotník je teď v pohodě, stát můžu, ale abych atakoval desítku, to je blbost," uvažoval Ondřej Bank. Nyní si sjezdař dopřeje dva týdny v klidu.

Je šance, že se představí v Kitzbühelu ještě za rok? Sám sjezdař neví. „Kdybych věděl, že bude příští sezóna, přeruším závodění úplně a připravím se na ni. Ale to teď nevím. Stav se může zlepšit, zhoršit... Je to na palici," pravil.

„Chtěl jsem si sezónu užít, bavit se lyžováním, místo toho byla každá jízda stres od bolesti. Investovali jsme do toho strašně moc času, peněz i energie a teď to přijde vniveč. Ale to je součást hry, skákat z balkónu kvůli tomu nebudu," dodal Ondřej Bank smířeně.

Reklama

Související témata: