Hlavní obsah

Neumannová se do finále sprintu nevešla

Běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová skončila na úvod nové sezóny Světového poháru ve sprintu volnou technikou v Düsseldorfu na 24. místě. Stejně dopadl i Dušan Kožíšek, který podobně jako Neumannová obsadil ve svém čtvrtfinálovém rozběhu páté místo a do desetičlenného semifinále se nevešel. Oba si do průběžného pořadí SP připsali shodně sedm bodů.

Foto: www.neumannova.cz

Kateřina Neumannová

Článek

Premiérový závod sezóny vyhrála na umělém sněhu na nábřeží Rýna stejně jako vloni Norka Marit Björgenová. Obhájkyně celkového prvenství v seriálu nenašla přemožitelku ani v jednom běhu, ve finále odsunula na další místa na stupních vítězů Rusku Nataliji Matvejevovou a krajanku Ellu Gjömleovou.

Mezi muži opanovali nejvyšší příčky výhradně Norové. První triumf ve Světovém poháru v kariéře vybojoval Eldar Rönning, který porazil své krajany Öysteina Pettersena a Tora Arneho Hetlanda.

Po čtvrtfinálovém vyřazení si Neumannová pochvalovala především atmosféru, se svým výkonem příliš spokojena nebyla. "Začátek je hrozný, ale já to rychleji neumím. Snad se v sezóně trochu rozjezdím a nebude to takhle špatný," řekla novinářům s tím, že pro ni je trať 800 metrů příliš krátká. "Ještě bych potřebovala aspoň 200 až 300 metrů. Kdyby se jelo ještě jedno kolo, tak už by to bylo zajímavé a o něčem jiném," prohlásila Neumannová, která postoupila z kvalifikace 23. časem.

Ztrácela stabilitu

Třiatřicetiletá lyžařka si posteskla, že už není žádná sprinterka. "Na to počasí je sníh dobrý, drží, ale dělaly se tam takové schody, zářezy a ztrácela jsem stabilitu. Potřebovala bych jet ještě jednou s pauzou a pak bych se dostala do toho svého tempa," řekla olympijská vítězka na třicítce, která se objevila ve sprintu po více než roce a půl.

Kožíšek prošel do vyřazovacích bojů na trati 1500 metrů 21. výkonem v kvalifikaci. "Na začátku čtvrtfinále jsem měl kontakt se soupeřem, to mi moc nepřidalo, takže jsem se dostal dozadu, ale pak tam zůstal," řekl ke startu vyřazovacímu závodu. "Byla to zkouška taktiky, bylo znát, že jsem v závětří šetřil síly. Ale na takhle úzké trati nebylo na to, abych se v té rychlosti před takové borce ve finiši dostal," konstatoval.

Petra Markelová ani Aleš Razým se mezi třicítku nejlepších nekvalifikovali a obsadili v konečném pořadí 50. respektive 55. místo.

SP v běhu na lyžích - sprint (Düsseldorf)
Muži - 1,5 km
Finále A: 1. Rönning, 2. Pettersen, 3. Hetland (všichni Nor.), 4. Angerer (Něm.), 5. Dahl (Nor.), 6. Wenzl (Něm.), ...24. Kožíšek, 55. Razým (oba ČR).
Průběžné pořadí
1. Rönning 100 b., 2. Pettersen 80, 3. Hetland 60, 4. Angerer 50, 5. Dahl 45, 6. Wenzl 40, ...24. Kožíšek 7.
Ženy - 800 m
Finále A: 1. Björgenová (Nor.), 2. Matvejevová (Rus.), 3. Gjömleová (Nor.), 4. Anderssonová (Švéd.), 5. Follisová (It.), 6. Malvalehtová (Fin.), ...24. Neumannová, 50. Markelová (obě ČR).
Průběžné pořadí
1. Björgenová 100, 2. Matvejevová 80, 3. Gjömleová 60, 4. Anderssonová 50, 5. Follisová 45, 6. Malvalehtová 40, ...24. Neumannová 7.

Reklama