Hlavní obsah

Norská legenda volá po radikálním kroku. Na jaké planetě žiješ? útočí ruská lyžařská hvězda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svým návrhem vyvolal poměrně ostrou debatu. Bývalý skvělý lyžař a nyní dlouholetý funkcionář Vegard Ulvang si dal na konci svého funkčního období v čele úseku běžeckého lyžování mezinárodní organizace FIS za cíl prosadit poměrně revoluční krok - sjednotit délky závodů u mužů a žen. Mezi nejtvrdší kritiky jeho snahy se zařadila ruská hvězda klasického lyžování Veronika Stěpanovová.

Foto: Sputnik, Reuters

Prezident Ruska Vladimir Putin vedle lyžařky Veroniky Stěpanovové.

Článek

Na poslední olympiádě v Pekingu běželi muži v individuálních startech 15 km klasicky, ve skiatlonu 30 km a 50 km volnou technikou (kvůli počasí nakonec zkrácen na 30 km). Ženy měly disciplíny 10 km klasicky, 15 km při skiatlonu a 30 km volně. Trojnásobný šampion nyní navrhuje sjednocení distancí na 10, 20 a 50 km pro obě pohlaví.

Do rodáka z Kirkenes se rychle pustila Ruska Stěpanovová. „Na jaké planetě to (Ulvang) žije? Úplně ztratil kontakt s realitou," napsala 21letá závodnice, které se (stejně jako všech ruských a běloruských lyžařů) však na dobu neurčitou mezinárodní závody netýkají.

Největší kontroverze z Ulvangova záměru budí to, že by měly ženy běhat 50kilometrový maraton.

Foto: Instagram @stepanova_nika01

Olympijská vítězka Veronika Stěpanovová.

"V ideálních podmínkách by vítězky měly čas mezi 2:10 a 2:20. Mimochodem Therese (Johaugová) už skončila kariéru. Takže by to bylo spíš 2:30. Kdo by se na to díval?" ptala se dále Stěpanovová v obavě o diváckou neatraktivitu takového klání.

Norský server Netteavisen se na názor dotazoval i tamních předních lyžařek, které byly rovněž vůči Ulvangově snaze spíše skeptické. Takto podle nich nelze k rovnoprávnosti přistupovat.

„Jezdit stejné vzdálenosti není dobré, protože bychom byly na trati delší čas. Vzdálenosti by se spíše měly upravit tak, abychom jezdily závody v podobných časech (jako muži)," uvedla například Karoline Simpson-Larsenová.

„Podle mě nejsou z fyziologické stránky muži a ženy stejní, takže nevím, proč by se měla pojímat rovnoprávnost tak, že bychom jezdily stejné vzdálenosti jako muži," divila se také Marte Skaanesová.

Podobný názor má i její krajanka Anna Svendsenová: „Nemyslím si, že je dobré, abychom jezdily 50 kilometrů."

Návrh se naopak líbí Helene Marii Fossesholmové. „Za tímto nápadem rozhodně stojím. Ne že bych toužila po tom běhat padesátku, ale stojím za rovnoprávností. Je třeba směšné, že jezdíme skiatlon na 15 km a muži jezdí dvojnásobnou vzdálenost. Nejsme přeci dvojnásobně pomalejší oproti mužům. To v žádném případě," apelovala.

Ulvang vidí ale v 50kilometrovém závodě pro ženy velkou symbolickou hodnotu. „Padesátka je něco jako pro skokany na lyžích závod v letech. Pro ženy by mělo velký význam, kdyby jim tato distance nebyla upírána. Proč by neměly mít právo běhat nejprestižnější závod, jaký mohou mít?" apelovala norská legenda.

Radikální změna se může stát realitou 18. května, kdy se o ní bude v rámci FIS hlasovat. Pokud by byla schválena, vešla by v platnost až na MS v Trondheimu 2025.

Měly by ženské klasické lyžařky závodit na tratích stejné délky jako muži?
ano
26,6 %
ne
73,4 %
Celkem hlasovalo 3283 čtenářů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články