Hlavní obsah

Pořád je ve formě! Tři roky po konci kariéry biatlonová legenda znovu vítězí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři roky po odchodu do sportovního důchodu udržuje své běžecké kvality na obdivuhodné úrovni. Biatlonová legenda Kaisa Mäkäräinenová ve svých čtyřiceti vládla v legendárním maratonu doma ve Finsku. A do závodní akce se pustila i Tiril Eckhoffová, která s kariérou skoncovala před nedávnem a teď si zazávodila na Špicberkách ve specifickém maratonu.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Stupně vítězů (zleva) stříbrná Gabriela Soukalové, vítězka Franziska Hildebrandová a bronzová Kaisa Mäkäräinenová z Finska. Archivní foto

Článek

Každoroční lyžařský maraton z Ylläsjärvi do Levi, vyžaduje po účastnících značné vytrvalecké schopnosti. Závod na chladném severu Finska je považován za jeden z nejtěžších svého druhu. Jeho trať měří 70 kilometrů. Mäkäräinenová ho vyhrála s náskokem téměř 15 minut před Evelinou Niemiovou.

Své běžecké kvality prokázala v minulých dnech opakovaně, když skončila třetí v dalším závodě, a to na 50 km a porazila ve Světovém poháru, pravidelně bodující Kristu Pärmäkoskiovou.

Držela tempo i s muži, ostatně během zimy bylo ze sociálních sítí patrné, že běžkám se stále dost věnuje ve volnu.

"Byl to pěkný lyžařský víkend v Laponsku. První a poslední závod sezony jsou za námi. Bylo perfektní počasí, chladné noci a teplé dny. Teď je čas vrátit se domů," psala na sítích po dvou maratónských bitvách.

Pokoj si na konci zimní sezony nedala ani další biatlonová legenda Eckhoffová, která oznámila konec své biatlonové kariéry teprve před nedávnem.

Dvaatřicetiletá Norka se vydala na trať 30. ročníku Svalbardského skimaratonu. V závodě na 42 kilometrů nastoupily také celková vítězka Světového poháru Tiril Udnes Wengová a mistryně světa ve štafetě a obhájkyně prvenství Anne Kjersti Kalvåová.

V nabité konkurenci skončila na sedmém místě 22 minut za vítěznou Kalvåovou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tiril Eckhoffová na archivním snímku během sprintu v rámci SP v Novém Městě na Moravě.

Tradiční závod na Špicberkách se koná od roku 1993. Maraton v arktické divočině je geograficky brán za nejsevernější na světě. Protože mimo jiné hrozí i útok ledního medvěda, trasu zajišťují ozbrojené bezpečnostní složky.

Eckhoffová letos ukončila aktivní kariéru poté, co vynechala celou sezonu Světového poháru. Norka nejprve dlouho trpěla následky covidu, poté ji sužovaly těžké poruchy spánku.

Vedle Marte Olsbuové Röiselandová a Denise Herrmannové-Wickové byla nejvýraznější osobností, která letos s vrcholovým závoděním skončila.

Reklama