Hlavní obsah

Při MS v Liberci pomohou proti infekcím zkušenosti z Turína

LIBEREC

V boji proti rozšiřování infekčních onemocnění při mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci pomohou hygienikům zkušenosti jejich italských kolegů ze zimní olympiády v Turíně 2006. V Česku se neměli kde poučit, protože se tady nikdy nekonala žádná tak velká sportovní akce jako lyžařský šampionát. ČTK to ve středu řekl ředitel krajské hygienické stanice v Liberci Vladimír Valenta.

Článek

"S krajskou epidemioložkou jsme strávili letní prázdniny vyhledáváním informací na internetu o zdravotních opatřeních na olympiádě v Turíně. Převzali jsme odtamtud systém hlášení infekčních onemocnění," uvedl Valenta. Hygienici rozešlou praktickým lékařům dopis s žádostí, aby jim oznamovali nejen zjištěné infekční choroby, ale i pouhá podezření na ně.

"Potřebujeme vědět o příznacích nebezpečných onemocnění. Infekci signalizují například horečka a vyrážka, horečka a průjem nebo průjem s krví," vysvětlil Valenta. Hygienici chtějí, aby jim praktičtí lékaři a také lékaři z chirurgické a interní ambulance a z pohotovosti v liberecké nemocnici ohlásili na speciálním formuláři kromě jiného žloutenky, salmonelózu, meningitidy, otravy, chřipky nebo nevysvětlitelná úmrtí.

"O příznacích infekčních onemocnění se dozvíme také od lékařů, sloužících v areálech ve Vesci, na Ještědu a v Tipsport Aréně. Získáme je rovněž od lékařů nebo tlumočníků reprezentačních týmů. Ne každá výprava si přiveze lékaře," podotkl Valenta.

Liberečtí hygienici vyvolali založení republikové pracovní skupiny pro mistrovství světa. Pracují v ní i jejich kolegové ze sousedních krajů. Skupina se díky spojení s odborníky z centra pro kontrolu nemocí ve Stockholmu včas dozví o případných epidemiích v zemích, odkud přicestují do Liberce sportovci a fanoušci.

V Liberci bude i infekční oddělení

"Na okamžitých rozborech odebraných vzorků jsme domluveni se Státním zdravotním ústavem a také s odděleními mikrobiologie a virologie v liberecké nemocnici," prohlásil Valenta. Podle Valenty sice v současné době chybí v liberecké nemocnici infekční oddělení, během mistrovství světa by tam ale mělo fungovat.

Hygienici se během mistrovství světa i před ním vydají na kontroly do restaurací, do stánků s občerstvením, do hotelů, ubytoven, do bazénů, do solárií či do kadeřnictví a kosmetických salónů. "Přichystali jsme dopis a majitele podniků a provozoven v něm informujeme, jakých rizik se vyvarovat. Majitelům hotelů a ubytoven dáme například doporučení, aby při úklidu používali přípravky, které ničí průjmové viry," řekl Valenta.

V hotelech a v ubytovnách hygienici prověří rozvody teplé vody, kde se někdy vyskytuje bakterie legionela. Při sprchování proniká do plic a oslabeným lidem hrozí těžké záněty. Další kontroly provedou při MS potravinářská a zemědělská inspekce a veterinární stanice.

Hygienici by při šampionátu uvítali teploty, jaké jsou v Liberci nyní - ve dne okolo minus pěti stupňů a v noci okolo minus deseti stupňů. V podobném mrazech se virům nedaří. Naopak teploty okolo nuly jim svědčí.

Valenta věří, že mistrovství světa dopadne z pohledu hygieniků stejně dobře jako zimní olympiáda v Turíně. "Tam se objevila pouze klasická průjmová onemocnění, ale žádná epidemie," uvedl Valenta.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články