Hlavní obsah

Rána pro Ledeckou. Kvůli zlomenině klíční kosti přijde o mistrovství světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Návrat Ester Ledecké na bílé svahy se opět odkládá. Česká obojživelnice doufala, že úspěšnou rekonvalescenci po operaci zlomené klíční kosti oslaví startem na únorovém MS v alpském lyžování, na radu lékařů se ale ze šampionátu ve francouzském Courchevelu a Méribelu odhlásila. S účastí na snowboardovém MS v Gruzii o necelý měsíc později už ale počítá.

Foto: Jiří Koťátko / CNC / CNC / Profimedia

Trojnásobná olympijská vítězka Ester Ledecká přijde o MS v alpském lyžování

Článek

Ledecká v létě utrpěla tříštivou frakturu klíční kosti a nepříznivý vývoj rekonvalescence si v listopadu vyžádal reoperaci. Olympijská vítězka v super-G tak přišla o začátek sezony včetně oblíbeného sjezdu v kanadském Lake Louise, věřila ale, že lyžařský šampionát, který startuje 6. února, stihne. Plánovaná kontrola v závěru minulého týdne na klinice v Innsbrucku ale pozitivní výsledek nepřinesla.

"Zlomeniny klíční kosti tohoto typu mohou mít komplikovaný průběh hojení. U Ester se to vyvíjí velmi dobře, ještě však musí být opatrná, protože kost je zatím trochu křehčí. Při průjezdu brankami je rameno nárazově a pohybově hodně zatížené. V běžném životě již ale není nijak omezena a mohla začít s posilováním horních končetin," informoval renomovaný fyzioterapeut Pavel Kolář, s nímž Ledecká situaci úzce konzultuje.

Je reálný start na snowboardovém MS v gruzínském Bakuriani, které začíná 19. února? „Jsem šťastná, že moje rozhodnutí udělat reoperaci bylo správné, protože se všechno hojí ukázkově. Kondičně jsem skvěle připravená, ale na sněhu zatím nesmím nic uspěchat. Nejdůležitější je, abych měla rameno zase stoprocentní. Při závodech dostává zabrat, v branách ve stotřicetikilometrové rychlosti to jsou pekelné nárazy do celého těla, které by zatím ještě mohly práci pana doktora poničit," uvedla Ledecká v tiskovém prohlášení.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Snowboardistka a lyžařka Ester Ledecká vyhrála novinářskou anketu Sportovec roku 2022.

Do svého návratu by ovšem česká hvězda potřebovala uzavřít i novou reprezentační smlouvu, kterou stále nemá podepsanou. „Děláme maximum a věřím, že v blízkém horizontu budou obě smlouvy (lyže i snowboard) podepsané. Dohoda ale musí být oboustranně vyvážená," poznamenal šéf svazu lyžařů David Trávníček ke stále neukončenému jednání.

To mělo být původně podle představ svazu uzavřeno do konce roku, konec je ale stále v nedohlednu. "Vývoj to mělo, ale ne takový, aby se smlouva podepsala. Věříme ale v pozitivní konec a vyváženou dohodu. Aby Ester cítila, že chceme, aby reprezentovala, a aby současně vnímala, že zájmy svazu jsou adekvátní. Mistrovství světa to mohlo pomoci vyřešit. Obecně jsem ale smutný z toho, že na MS bude chybět. Patřila by mezi medailové kandidátky," dodal Trávníček.

Reklama

Související témata: