Hlavní obsah

Riiber vyhrál na MS závod sdruženářů na velkém můstku a má rekordní osmé zlato

Nor Jarl Magnus Riiber vyhrál na mistrovství světa v Planici závod v severské kombinaci se skokem na velkém můstku a díky zisku osmého zlata se stal nejúspěšnějším sdruženářem v historii šampionátů. Nejlepší z českých reprezentantů byl stejně jako na středním můstku Ondřej Pažout, jenž obsadil 26. místo.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Jarl Magnus Riiber z Norska slaví triumf v závodě na velkém můstku.

Článek

Pětadvacetiletý Riiber potvrdil skvělou formu a vyhrál v Planici i čtvrtý závod. Čtyřnásobný vítěz Světového poháru, jenž ve Slovinsku triumfoval i na středním můstku a v závodech smíšených a mužských družstev, dnes zvítězil o více než minutu před krajanem Jensem Luurasem Oftebroem a obhájcem zlata Johannesem Lamparterem z Rakouska. Osmým triumfem v kariéře se Riiber v historických tabulkách odpoutal od Němce Erica Frenzela.

Rozhodující krok k vítězství udělal Riiber už ve skokanské části, kterou suverénně vyhrál. Výkonem 147 metrů dokonce překonal o pět metrů rekord můstku domácího specialisty Petera Prevce z roku 2014. Norskému suverénovi se vyplatilo, že před MS kvůli přípravě vynechal dva díly Světového poháru, i když kvůli tomu přišel o šanci na pátý celkový triumf za sebou.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Nor Jarl Magnus Riiber při svém skoku v severské kombinaci.

Pažout, Jan Vytrval a Jiří Konvalinka se seřadili na 26. až 28. místě, Tomáš Portyk byl dvaatřicátý. Pažout, jenž na středním můstku skončil jednadvacátý, na Riibera ztratil čtyři a půl minuty

Mistrovství světa v klasickém lyžování v Planici:
Severská kombinace:
Muži - velký můstek/10 km:
1. Riiber 23:42,6
2. J. L. Oftebro (oba Nor.) -1:01,4
3. Lamparter (Rak.) -1:04,7
4. Ilves (Est.) -1:09,0
5. Rettenegger (Rak.) -1:10,2
6. Schmid (Něm.) -1:31,0
...26. Pažout -4:38,2
27. Vytrval -4:50,6
28. Konvalinka -4:54,0
32. Portyk (všichni ČR) -5:30,5

Reklama

Související témata: