Hlavní obsah

Ruští lyžaři přijdou o miliony. Putinova obdivovatelka se narážkám z Finska ostře brání

Ruské lyžařské hvězdy si po vyloučení jejich reprezentace z mezinárodních závodů v důsledku invaze na Ukrajinu nejspíš budou muset zvykat na mnohem chudší příjmy ze své závodní činnosti. Finská média se před pár dny tématem finančního výpadku u sborné podrobněji zabývala, a to zejména na příkladu lyžařské běžecké hvězdy Veroniky Stěpanovové, která následně přešla přes sociální sítě do protiútoku.

Foto: Archiv Veroniky Stěpanovové

Ruská lyžařka Veronika Stěpanovová.

Článek

Někteří ruští závodníci (včetně Stěpanovové) i funkcionáři se snaží situaci prezentovat tak, že sezona mimo Světový pohár strávená jen na domácích tratích, je vlastně vítaný dárek, protože si sami vystačí kvalitou a mohou být v častějším kontaktu se svými fanoušky.

Otázkou nicméně je, jak se jim doopravdy bude zamlouvat zastavení poměrně štědrých prize money z mezinárodních závodů. Podle listu Ilta Sanomat například Natalja Něprjajevová za minulou sezonu jen na prize money vydělala 121 600 eur, tedy v přepočtu kolem tří milionů korun.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Veronika Stepanova (@stepanova_nika01)

Ruská ženská reprezentace měla celkem odčerpat z celkové dotace za sezonu 150 000 eur (cca 3,75 milionu korun). Mužská sborná v čele s Alexandrem Bolšunovem dokonce 226 700 eur (téměř 5,7 milionu Kč). Tyhle částky budou nyní volné pro reprezentanty jiných zemí.

Ruské lyžaře budou teď živit jen domácí zdroje. V této souvislosti s tím si finští novináři trochu škodolibě utahovali právě ze Stěpanovové, která na Instagram vystavila fotku ze stupních vítězů po přípravném závodě, kde drží v ruce certifikát garantující odměnu 10 tisíc rublů, tedy asi 4000 korun.

„Nevím, do čeho všechny své výhry budu investovat?" doplnila k fotce Stěpanovová, která se netají svým obdivem k prezidentovi Vladimiru Putinovi.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Veronika Stepanova (@stepanova_nika01)

Právě poměrně chudá odměna ve Finsku tolik zaujala. Stěpanovová si pozornosti, kterou v sousední zemi získala, všimla a neodpustila si ironické komentáře.

„Finské bulváry se najednou začaly obávat o velikost mých prize money. Je to až příliš vtipné na to, abych to nechala bez reakce. Na fotce držím dárkový pokaz v hodnotě 163 eur za umístění na závodě v otevřeném tréninku. Není to Ruský pohár a určitě ne mistrovství Ruska," rozepsala se.

„Jestli vy Finové vyděláte za hodinu víc než 163 eur, tak máte můj respekt," uvedla dále. A připomněla, že před rokem na testovacích závodech ve finském Muoniu se na stupních vítězů rozdávaly jen místní suvenýry.

„Co se mě týče, tak je všechno fajn. Já si určitě na výši svých prize money nestěžuji," dodala.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Veronika Stepanova (@stepanova_nika01)

Nicméně z nedávných slov šéfky ruského lyžování Jeleny Vjalbeové se dá vytušit, že závodníky čekají ekonomicky o dost chudší časy.

„Pokud jde někdo do sportu kvůli penězům, obzvlášť do běžeckého lyžování, nikdy na žádný výsledek nedosáhne. Člověk musí myslet na výsledek, ne na peníze," radila Vjalbeová v rozhovoru pro Ria Novosti.

Nedávno Vjalbeová také připustila, že dopady mezinárodní izolace a zhoršení finančních podmínek se projeví negativně.

„Je to horší a horší, proč to skrývat? Neplatí to jen pro lyžování, ale pro sport celkově. Nedivila bych se, kdyby část sportovců ukončila kariéry, kvůli nedostatku motivace," přiznala pro ruský server Sport24 Vjalbeová.

Ta se mimochodem v minulosti častokrát kriticky vyjadřovala k aktivitám Stěpanovové na sociálních médiích. Na nich mimochodem jedenadvacetiletá Ruska vyplísnila třeba i českou hokejovou legendu Dominika Haška.

Hrdina z Nagana se na Twitteru vyjádřil k vyloučení Rusů z mezinárodního sportu v tom smyslu, že ho sice mrzí absence tamních hvězd na vrcholných akcích, nicméně ruské sportovce vidí jako „obrovskou reklamou na ruskou válku, zabíjení a genocidu na Ukrajině."

„Dělejte, co můžete, ať toto skončí. Rádi vás pak vezmeme zpět," apeloval „Dominátor" na sportovce.

„Dominku, o tvoji radu bych stála, kdybych se rozhodla hrát hokej. Ve všem ostatním si nech rady pro sebe," vzkázala mu Stěpanovová.

Reklama

Související témata: