Hlavní obsah

Shiffrinová si ještě musí počkat, sjezd v Cortině ovládla favoritka Goggiaová

Domácí favoritka Sofia Goggiaová vyhrála páteční sjezd Světového poháru v Cortině d'Ampezzo, která za dva roky bude hostit olympijské závody. Třicetiletá majitelka tří malých křišťálových glóbů v královské disciplíně vybojovala již čtvrtý triumf ve sjezdu v této sezoně, v pátém byla italská lyžařka druhá.

Foto: Gabriele Facciotti, ČTK/AP

Sofia Goggiaová při sjezdu v Cortině d'Ampezzo.

Článek

V Cortině třicetiletá Goggiaová zvítězila o 13 setin sekundy před Slovinkou Ilkou Štuhecovou. Třetí byla Němka Kira Weidleová a čtvrtá americká hvězda Mikaela Shiffrinová, jejíž doménou sjezdy nejsou. Přesto dlouho útočila na rekordní 83. pohárový triumf. Horní pasáž zajela skvěle a do čtvrtého mezičasu vedla, ale v cíli na Goggiaovou rovnou půlsekundu ztratila.

Goggiaová má v hodnocení sjezdu 480 bodů z 500 možných, přestože si v prosinci ve Svatém Mořici zlomila ruku a během závodů podstoupila operaci. Je na nejlepší cestě znovu vyhrát hodnocení sjezdu. V Cortině přitom loni spadla a s bolavým kolenem jí hrozilo, že přijde o olympiádu. Ve Svatém Antonu si před týdnem také natloukla a vynechala super-G.

"Ale tady jsem se už cítila dobře, neměla jsem v hlavě žádné strašáky. Soustředila jsem se maximálně na to, co chci dělat a jak chci jet," řekla Goggiaová po 21. triumfu v SP v kariéře. Vyrovnala se tak opět Federice Brignoneové, s níž se přetahuje o post neúspěšnější italské lyžařky.

Tvrdým pádem skončil závod pro úřadující olympijskou šampionku a mistryni světa Corinne Suterovou. Ze sjezdovky, kde předloni vybojovala světové zlato, odjela Švýcarka nicméně na lyžích.

O víkendu jsou v Cortině na programu další sjezd a nedělní super-G, v němž bude mít Shiffrinová další šanci odpoutat se v historickém pořadí od krajanky Lindsey Vonnové. Případně se jí to může povést za týden ve dvou slalomech ve Špindlerově Mlýně.

Šestnáctiletá lyžařka Colturiová získala na MS juniorů zlato pro Albánii

Šestnáctiletá Lara Colturiová zvítězila na mistrovství světa juniorů v superobřím slalomu a postarala se o historický úspěch albánského lyžování.

Dcera olympijské vítězky v superobřím slalomu ze Salt Lake City 2002 Italky Daniely Ceccarelliové vyhrála ve Svatém San Antonu o 65 setin sekund před Švýcarkou Stefanií Grobovou. Talentovaná lyžařka si vynahradila zklamání ze čtvrtečního sjezdu, v němž skončila čtvrtá o pět setin za medailí.

Colturiová začala reprezentovat Albánii, jejíž tým trénuje její matka, loni na podzim. Už startuje i ve Světovém poháru, jejím nejlepším výsledkem je zatím 17. místo v listopadovém obřím slalomu v Killingtonu.

SP ve sjezdovém lyžování v Cortině d'Ampezzo (Itálie)
Ženy - sjezd:
1. Goggiaová (It.)1:33,47
2. Štuhecová (Slovin.)-0,13
3. Weidleová (Něm.)-0,36
4. Shiffrinová (USA)-0,50
5. Gutová-Behramiová (Švýc.)-0,53
6. Tipplerová (Rak.)-0,63
Pořadí sjezdu (po 5 z 8 závodů)
1. Goggiaová480
2. Štuhecová272
3. C. Suterová (Švýc.) a Curtoniová (It.)218
5. Ortliebová (Rak.)198
6. Weidleová187
Průběžné pořadí SP (po 22 z 39 závodů)
1. Shiffrinová1245
2. Vlhová (SR)796
3. Gutová-Behramiová681
4. Brignoneová (It.)572
5. Goggiaová570
6. Holdenerová (Švýc.)569
...
50. Dubovská (ČR)94
Mistrovství světa juniorů ve sjezdovém lyžování ve Sv. Antonu (Rakousko) - super-G:
Junioři:
1. Hiltbrand 1:00,17
2. Hächler (oba Švýc.) -0,03
3. Wieser (Rak.) -0,11
Juniorky:
1. Colturiová (Alb.) 1:01,64
2. Grobová (Švýc.) -0,65
3. Calabaová (It.) -0,72

Reklama

Související témata: