Hlavní obsah

Skokanka na lyžích Ulrichová si zlomila v létě obě ruce, pauza jí pomohla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní přípravu skokanky na lyžích Kláry Ulrichové výrazně zkomplikovaly zdravotní problémy. Zlomila si naráz obě ruce. Jak ale uvedla v rozhovoru s novináři, zranění jí paradoxně pomohlo. S rukama v sádře byla jakákoliv její sportovní aktivita hodně omezená, měla tak hodně času, aby si utřídila myšlenky. Vrcholem sezony pro devatenáctiletou členku reprezentace vedené slovenským trenérem Martin Bayerem bude juniorských světový šampionát v Planici.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Česká skokanka na lyžích Klára Ulrichová

Článek

„Jarní přípravu jsem absolvovala ještě v pohodě, pak před startem letní přípravy někdy na začátku července jsem si zlomila obě ruce. Při dojezdu jsem skok nedobrzdila a bylo to, prostě se to stalo,“ popsala Ulrichová smolný moment.

S jednou rukou musela dokonce podstoupit operaci. „Tam následná rehabilitace byla o něco složitější. Léčba trvala dva měsíce, ale ještě i teď rehabilituju, abych měla stoprocentně plný rozsah pohybu,“ vysvětlila Ulrichová, v současnosti nejlepší česká skokanka.

Celkově šlo o nepříjemný zádrhel. „Mít obě ruce v sádře, s tím toho nemůžete moc dělat… Snažila jsem se to pak dohnat a už dva měsíce jsem v plné tréninkové zátěži, před měsícem a půl jsem se vrátila i na můstek a zranění mě vůbec nijak neomezuje,“ popsala.

Našla si na všem i pozitivum. „Pauza mi paradoxně pomohla v tom, že jsem měla možnost si promyslet, co od sezony a vůbec toho sportu vlastně chci, utřídit si myšlenky. Takovou šanci jsem v minulosti neměla,“ řekla Ulrichová.

Tak trochu potřebovala z hlavy vyhnat i vzpomínky na minulou sezonu. „Byla jsem celkem zklamaná, protože během ní se toho zrovna moc nepodařilo, sezona byla podprůměrná. Snad jediné, co se povedlo, bylo načasování formy na juniorské mistrovství světa. Tam se ty skoky zlepšily,“ připomněla Ulrichová šampionát v kanadském Whistleru, kde skončila osmá. „Když to ale shrnu celkově, ze svých výkonů jsem byla vážně zklamaná,“ dodala.

Právě juniorské MS bude pro ni i tentokrát hlavním cílem v sezoně. „Mám ze skoků o dost lepší pocit než v minulé sezoně. Myslím, že progres je vidět.Čeká mě poslední juniorský šampionát. Hlavně tam, aby se to podařilo. Chci v Planici předvést nejlepší výkon, na jaký budu mít. Když se mi tam povedou dva nejlepší skoky, budu spokojená,“ přála si Ulrichová.

„Nechci si dávat nějaké přehnané cíle, ale ráda bych se také co možná nejčastěji objevila na bodovaných příčkách ve Světovém poháru,“ dodala.

Reklama

Související témata: