Hlavní obsah

Smutná zpráva. Někdejší obrovský talent skoků na lyžích zemřel ve 37 letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skoky na lyžích zasáhla smutná zpráva. Bývalý juniorský mistr světa a někdejší obrovský talent polského národního týmu Mateusz Rutkowski v neděli zemřel v pouhých 37 letech. Informaci potvrdil mimo jiné polský lyžařský svaz.

Foto: Polský lyžařský svaz

Mateusz Rutkowski na archivním snímku.

Článek

Mateusz Rutkowski platil za velkou naději skoků na lyžích, často býval pasován do role nástupce legendárního Adama Malysze. Jenže rodák z vesničky Skrzypne v seniorské kategorii očekávání nikdy nenaplnil. Proslavil se tak spíše problémy s disciplínou a alkoholem.

Před dvaceti lety se však zdálo, že má před sebou skvělou budoucnost. V roce 2004 se stal v Norsku jako vůbec první Polák juniorským mistrem světa a ve stejném roce jako teprve třetí reprezentant své země v historii dolétl v Planici přes hranici 200 metrů.

Média na něj pěla ódy. Brzy ale následoval vyhazov z národního týmu poté, co byl přistižen při jízdě v opilosti. Jeho nejlepším výkonem mezi seniory tak nakonec zůstalo 15. místo ze závodu Světového poháru v Zakopanem.

Na lepší kariéru nakonec dosáhl jeho bratr Lukasz, který reprezentoval Polsko na olympiádě ve Vancouveru a MS v Liberci. „Milý bratře,“ loučil se nyní Lukasz krátce se svým zesnulým sourozencem na Instagramu, kde zveřejnil jeho černobílou fotku se smuteční stuhou.

Mateusz Rutkowski ukončil kariéru už v roce 2007. S médii od té doby mluvil jen sporadicky a od roku 2015 už vůbec. Na živobytí si vydělával manuální prací. Podle serveru Sport.pl dláždil chodníky.

„Je strašné, že odešel. Kariéru ukončil brzy, šel pracovat a teď zemřel v pouhých 37 letech. Je to šokující zpráva. Mám na něj pozitivní vzpomínky,“ uvedl pro stanici Polsat bývalý prezident polského lyžařského svazu Apoloniusz Tajner.

Reklama

Související témata: