Hlavní obsah

Zlato mezi juniory, teď předčasný konec. Tělo už nefunguje, jak bych potřeboval, přiznal Portyk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V 27 letech se v průběhu sezony rozhodl ukončit kariéru nejlepší český sdruženář posledních let Tomáš Portyk. Bývalý juniorský mistr světa se loučí z blíže nespecifikovaných zdravotních důvodů, které mu nedovolovaly bojovat s elitou.

Foto: ČTK / Michal Krumphanzl, Profimedia.cz

Tomáš Portyk ukončil ze zdravotních důvodů kariéru.

Článek

Česká severská kombinace prožívá neradostné období, ve Světovém poháru musejí čeští fanoušci hledat její zástupce až v páté desítce celkového pořadí. Teď přichází další nečekaná rána.

„Bohužel jsem cítil, že tělo nedokáže fungovat takovým způsobem, jak bych si představoval. V posledních dvou letech jsem se nedokázal dostat na svou dřívější úroveň,“ popisoval na svazovém webu Portyk, jehož posledním startem zůstane Světový pohár ve finské Ruce.

V prvním z tria závodů tam skončil padesátý, druhý nedokončil a do třetího nenastoupil. „Samozřejmě jsem to chtěl zkoušet dále. Je skvělé dělat to, co mě baví a naplňuje. Zároveň jsem však cítil velkou nespokojenost, s každým závodem jsem se více a více trápil. Po nocích jsem nespal a jen přemýšlel, jak se dostat zpátky,“ přiznával.

Portyk se v Lomnici nad Popelkou rozvíjel pod vedením svého otce a jeho kariéra byla velmi slibná. Už v 17 letech naskočil do Světového poháru, v Rašnově se stal juniorským mistrem světa, v týmovém sprintu se zkušenějším parťákem Miroslavem Dvořákem skončil ve Světovém poháru druhý. Startoval i na třech olympiádách.

„Porto byl výborný závodník a velký dříč. Pamatuji si ještě z aktivní kariéry, když vlétl do Světového poháru jako mladý divoch plný elánu,“ vybavil si sportovní ředitel severské kombinace Tomáš Slavík.

„Pro naši disciplínu je to samozřejmě citelná ztráta, protože Tom byl navíc inspirací pro spoustu mladých, ale pokud se závodník dlouhodobě potýká se zdravotními komplikacemi, tak už se ani přes neustálou snahu světové špičce konkurovat nedá,“ uznal Slavík.

Reklama