Hlavní obsah

Šťastná třináctka a dobrá zpráva o lyžích. Novák má skalp i největší hvězdy!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejen v servisních buňkách napjatě očekáváný start Světového poháru v běhu na lyžích přinesl do českého tábora dobré zprávy. I po změně pravidel a zákazu fluoru dokážou Michal Novák a spol. bojovat s elitou. Však při třináctém místě za sebou na desítce klasicky ve finské Ruce nechal i pětinásobného olympijského vítěze Johannese Klaeba.

Foto: Tomáš Kříž

Michal Novák (vpravo) ve finské Ruce.

Článek

Žádná ze zemí neukázala, že by měla technologický náskok, kterým by utekla zbytku světa. Mezi muži bylo sice pět Norů v elitní osmičce a v ženách čtyři Švédky mezi prvními čtyřmi, ale to nebyl výjimečný obrázek ani za fluorových časů. A Češi na trati neztráceli.

„Lyže super,“ hlásila už po pátečním sprintu Bára Antošová. „Lyže fungovaly skvěle,“ přidala Kateřina Janatová, kterou potěšilo 21. místo i ztráta na elitu při sobotní desítce.

A skvěle se držel i Novák, devátý muž loňského hodnocení Světového poháru. Ještě v půlce trati byl sedmý, pak se mírně propadl, ale třinácté místo běžce na lyžích z Nových Hamrů na severu Evropy hřálo. „Odvedl jsem dobrou práci a bavilo mě to, i když závod bolel,“ hlásil.

Hvězdný Klaebo, který se v létě handrkoval s norským svazem a v listopadu prodělal nákazu koronavirem, skončil o devět desetin za Novákem.

„Podal jsem koncentrovaný výkon, snažil jsem se to nepřepálit, ale je to fakt rychlý závod,“ hodnotil Novák desítku, která v mužském Světovém poháru minulou sezonu nahradila patnáctku. „Tady stačí udělat špatný krok, musíte vystoupit ze stopy anebo vám někdo pomalejší neuhne, to vše hraje roli,“ popisoval. Kdyby byl Novák o osm sekund rychlejší, skončil by sedmý, od elitní desítky ho dělily jen necelé dvě sekundy. Ale to jsou kdyby…

„Víc jsem udělat nemohl, jsem rád,“ hodnotil a těšil se na nedělní dvacetikilometrový závod s hromadným startem.

Reklama