Hlavní obsah

Strážníci hledají kvůli šampionátu v lyžování tlumočníky

LIBEREC

Profesionální tlumočníky, kteří budou strážníkům křižujícím Liberec v době únorového Mistrovství světa v klasickém lyžování, shánějí nyní strážníci. Jak Právu řekl ředitel Městské policie v Liberci Ladislav Krajčík, musí mít cizinci možnost se u strážníků doptat případně na cestu anebo dočkat pomoci. K tomu si ale musí rozumět.

Foto: NOVINKY/Ondřej Lazar Krynek

Policie České republiky - ilustrační foto

Článek

„Za tři měsíce strážníky asi nenaučíme anglicky, francouzsky anebo německy. Proto jsme uvažovali jak situaci vyřešit a chceme si na to najmout profesionální tlumočníky. Ti budou se strážníky v ulicích ve spojení mobilními telefony, takže se společně dorozumí,“ vysvětlil Krajčík. Vedení městské policie původně uvažovalo ještě o zřízení speciální linky, kde by se cizinci také dočkali pomoci. Spolupráce s tlumočníky přes mobilní telefony ale bude zřejmě efektivnější a na ulicích daleko účinnější.

O tom, kolik hlídek bude v době konání lyžařského šampionátu pod Ještědem, jedná vedení městské policie stále s organizačním výborem. Společně řeší všechny možné eventuality, které mohou nastat tak, aby na ně byli všichni připraveni. Pro strážníky přitom vypuknou přípravy už od začátku února a podle předpokladu skončí někdy začátkem března. „Pro nás to není pouze samotný termín konání akce, ale rušno bude ve městě už před začátkem i po skončení, kdy budou přijíždět a odjíždět výpravy, ale i fanoušci,“ shrnul Krajčík.

Reklama

Související témata: