Hlavní obsah

Tragédie. Mistr světa zahynul v Japonsku pod lavinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obavy se naplnily. Lyžařský svět zasáhla smutná zpráva. Ve věku 31 let zemřel bývalý mistr světa z U-rampy z roku 2015 Kyle Smaine. Americký freestyle lyžař je jednou ze dvou potvrzených obětí nedělního pádu laviny v provincii Nagano v Japonsku.

Pod lavinou v Japonsku zahynul americký profesionální lyžař Kyle SmaineVideo: Reuters

 
Článek

Policie potvrdila, že lavina, která se strhla na východním svahu hory Hakuba Norikura, zasáhla celkem pět lyžařů, z nichž dva událost nepřežili. Odmítla však sdělit podrobnosti o obětech. Média přišla s informacemi, že by mělo jít o Rakušana a Američana. Časopis Mountain Gazette nakonec v prohlášení uvedl, že americkou obětí byl známý lyžař Kyle Smaine.

Informaci záhy potvrdila rodina jednatřicetiletého freestylového lyžaře. Ten do Japonska cestoval často a rád, zvlášť kvůli „neuvěřitelné kvalitě sněhu", jak sám před pár dny napsal na svém instagramovém účtu, kde svůj výlet s kamarády dokumentoval.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Kyle Smaine (@kylesmaine)

Smaine, který se několikrát zúčastnil tradičních X Games, byl v Japonsku společně s fotografem Grantem Gundersonem, který tragickou událost popsal. Uvedl, že k ní došlo poslední den výletu poté, co se Kyle spolu s dalším členem výpravy Adamem vydal lyžovat po absolvování krátké túry.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Grant Gunderson (@grant_gunderson)

V osudné chvíli byly nahoře dvě výpravy a jeden lyžař z druhé skupiny spustil lavinu. „Adam, Kyle a ten druhý lyžař se pokusili o útěk. Adam byl 25 minut zasypán v hloubce 1,5 metru a nic se mu nestalo. To je zázrak. Lyžař zasypaný vedle něj zemřel na vnitřní zranění. Kylea odhodila tlaková vlna do vzdálenosti 50 metrů, poté byl zavalen a zabit," popsal detaily tragédie.

Gunderson dodal, že ve druhé skupině, která se v oblasti nacházela, bylo několik záchranářů, kterým se však ani přes veškerou snahu držitele zlaté medaile z U-rampy z FIS, mistrovství světa ve freestyle lyžování a snowboardingu, z roku 2015 nepodařilo zachránit.

Reklama

Související témata: