Hlavní obsah

Trenéři budou mluvit se skokany na lyžích a snižovat nájezd

Praha

Nejen dobře připravit svého svěřence, ale i takticky rozhodnout o výši nájezdu můžou od nadcházející sezony trenéři skokanů na lyžích. Nové pravidlo koučům umožní závodníkovi před skokem snížit nájezd až o čtyři okna, na čemž může jeho svěřenec bodově získat, ale taky hodně ztratit.

Foto: czech-ski.com

Český skokan Roman Koudelka na závodech v Harrachově

Článek

Trenéři budou mít na věži dotykový displej, na kterém můžu s předstihem nebo i těsně před závodníkovým skokem rozhodnout o snížení nájezdu. K rozhodnutí jim pomáhá šest větroměrů, podle kterých poznají sílu větru a jeho směr.

"Využívat to budu pouze u lidí, kteří na to budou mentálně připravení. Člověk si musí věřit, být vnitřně silný a bude skákat v laufu a bude mu jedno, jestli jede z lavičky A, B nebo C," řekl trenér českých skokanů David Jiroutek. "Nápad je to asi dobrý, ale nebude záležet na nás skokanech, ale na trenérovi," podotkl Roman Koudelka.

Až dosud podle síly a směru větru snižovali či zvyšovali nájezd rozhodčí. Od nové sezony se větrný koridor ruší, bude pouze stanovena nebezpečná síla větru a před závodem se určí základní nájezdové okno. "Jury se tím zřekla veškeré odpovědnosti za závody, ta bude na trenérech a závodnících," řekl Jiroutek. "První budou skákat daleko a ti lepší si to můžou snížit, my (jury) vám to snižovat nebudeme," dodal.

Trenér třeba může kalkulovat s tím, že přijde dobrý vítr, bude foukat zepředu, a sníží nájezd, za což skokan dostane body a má šanci skočit daleko. Vítr se ale také může otočit a zadní vítr skokanovi metry srazí. V tom případě bude tratit jako Rakušan Gregor Schlierenzauer letos v létě v Klingenthalu, kde byl po 1. kole dvanáctý, před druhým pokusem mu kouč snížil nájezd, ale vítr se otočil a bylo z toho 23. místo.

Lukáš Hlava, třetí v létě v Hinterzartenu, novinku se snižováním nájezdu docela uvítal. "Je to pozitivní," tvrdil a ironicky doplnil, že měla být možnost snížit nájezd více. "Jsme s Romanem nadupaní, tak bychom si to možná ještě dali níž..."

Hovory budou diváci slyšet

Se snižováním nájezdu je spojená ještě jedna novinka. Trenéři můžou o snížení nájezdu se skokany rozmlouvat. "Rozhovor bude slyšet v televizi jako ve formuli jedna. Vtipkovali jsme, že budeme říkat, přepínáme na plán C, plán A a B rušíme," řekl Jiroutek.

"Z toho jsem trošku v depresi, protože to má být v angličtině, a to zrovna není moje silná stránka," obával se Koudelka. "Ne, už to změnili," uklidňoval parťáka Hlava. "Jestli to tak nebude, tak to pro mě bude jenom lepší," řekl Koudelka.

Kombinézy se zvětší

V létě skokani testovali nové kombinézy, které měly být zcela přiléhavé. To se pro zimu mění a tolerance bude dva centimetry po celém těle. "Pro mě je to hodně velká změna, protože jsem měl v létě problémy se s tím srovnat, a doufám, že mi to pomůže," řekl Koudelka. "Možná to bude menší psychická úleva," konstatoval Hlava.

I přes mírné zvětšení kombinézy se očekává, že v sezoně budou mít skokani větší výkyvy. Důvodem je fakt, že při větru zezadu závodník ztratí mnohem víc metrů než dříve. "To je skok bez šance," řekl Hlava. "Budou neskutečné rozdíly a jsem zvědavý, co se bude dít v sezoně, jestli nastanou změny nebo ne," řekl Koudelka.

Reklama

Související témata: