Hlavní obsah

Upřímná zpověď slovenské hvězdy! Pád do díry, vše mohlo být jinak

Až s odstupem času pustila na veřejnost, co se jí honilo hlavou v závěru a po skončení minulé olympijské sezony. Všechno teď už mohlo být úplně jinak. Petra Vlhová, excelentní slovenská lyžařka, zvažovala, že ze závodních svahů nadobro zmizí. Nemusela by si dělat už žádné starosti s rozjíždějící se sezonou. Ale nakonec jde znovu do toho, o nadcházejícím víkendu ji ve finském Levi čekají první slalomy, její oblíbená a nejsilnější disciplína.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slovenská lyžařka Petra Vlhová na archivním snímku ve Špindlerově Mlýně.

Článek

Prázdnota a úvahy o konci kariéry. To liptovská rodačka zažívala po zisku zlata v Číně. „Peking byl jako z filmu. Konečně jsem dosáhla všeho, o čem jsem v dětství snila. Po zlaté medaili jsem ale spadla do psychické díry. Byla jsem úplně prázdná a zvažovala jsem, že skončím," přiznala v rozhovoru pro švýcarský Blick, který hojně citují slovenská média.

Po sezoně vyrazila na dovolenou. Měsíc na lyžování nepomyslela. „Až pak jsem se rozhodla, že budu pokračovat," pokračovala sedmadvacetiletá slovenská hvězda.

Vášeň pro lyžování zvítězila. "Kariéru si však musím plánovat jinak. Už mi není dvacet, moje tělo je jiné. Vím, co musím dělat, abych byla rychlá. Zároveň potřebuji více odpočinku," řekla vítězka 26 závodů Světového poháru.

Jedna z nejlepších slalomářek v historii vyhrála už téměř vše, co se jen dalo. Je olympijskou vítězkou i mistryní světa, na kontě má malé globy za slalom i paralelní slalom a v předminulé sezoně ovládla celkové hodnocení Světového poháru.

Svěřenkyně švýcarského trenéra Maura Piniho se dál soustředí především na točivé disciplíny. Vrcholem zimy bude únorové MS ve francouzských střediscích Courchevel a Méribel.

Ale zatím je na počátku sezonního snažení. V Laponsku bude obhajovat loňské dva triumfy.

Celkově na severu u polárního kruhu vyhrála už pětkrát, žádná jiná žena něco takového nedokázala.

Sjezdovka Levi Black jí prostě mimořádně sedí. "Start je na rovině, pak se přechází do strmého. Pokud je tomu naopak, mám problém najít rytmus," vysvětlila.

O víkendu může rozšířit svoji sobí farmu. Organizátoři v Levi zavedli milou tradici, po triumfu v nejsevernějším středisku v kolotoči SP může lyžař nakrmit a dát jméno sobímu mláděti. Vlhová jich má už pět.

Na otázku, zda už má připravené jméno pro dalšího soba, odpověděla ihned: "Zuzana, jako moje máma."

I rodiče, kteří jejímu lyžování obětovali spoustu času a horu peněz, jsou pro ni hnacím motorem.

„Mám v sobě vnitřní oheň - možná právě kvůli rodičům. Pracovali od úsvitu do soumraku. Asi ten gen přenesli na mě."

Slovenská hvězda má za cíl obhájit malý glóbus za slalom a zlepšit se v obřím slalomu, ve kterém už ale také vítězila. V minulosti dokázala posbírat pěkné bodové porce i v rychlostních disciplínách coby soupeřka Ester Ledecké. V celkovém pořadí předešlého SP skončila na druhém místě za Američankou Mikaelou Shiffrinovou.

Reklama

Související témata: