Hlavní obsah

Ve sprintu SP bodovala Nováková, vyhráli Björgenová a Golberg

Lillehammer
Aktualizováno

Norové Marit Björgenová a Paal Golberg vyhráli páteční sprinty volnou technikou Světového poháru v běhu na lyžích v Lillehammeru, které jsou součástí třídílné minitour. Z Čechů bodovala jen osmadvacátá Petra Nováková, ostatní reprezentanti skončili v kvalifikaci.

Foto: Pedersen, ČTK/AP

Marit Björgenová vyhrála sprint Světového poháru v běhu na lyžích v Lillehammeru.

Článek

Nováková postoupila do vyřazovacích jízd z 23. místa. Ve čtvrtfinále zkusila na trati dlouhé 1300 metrů ujet, ale v závěru skončila poslední šestá. Jednadvacetileté lyžařce se na úvod sezóny daří, bodovala potřetí za sebou. "Se vstupem do nové závodní sezóny mohu být spokojená," napsala na svém webu.

Naopak stále se nemůže rozjet kometa minulého ročníku Eva Vrabcová-Nývltová, která skončila už v kvalifikaci stejně jako další čeští reprezentanti. Tentokrát ve sprintu neuspěl ani Martin Jakš, který dokázal bodovat před týdnem v Kuusamu.

Lukáš Bauer normálně sprinty nejezdí, ale v rámci minitour do stopy musel, aby mohl jet další závody. "Vstupoval jsem do závodu s tím, že to vezmu jako rychlý a kvalitní trénink," řekl Bauer, který byl krátce před sezónou nemocný, na svém facebookovém profilu po 85. místu v kvalifikaci.

Výsledky budou, tvrdí Bauer

"Pocit byl lepší než v posledním tréninku a vzhlížím k sobotní a nedělní etapě s větším optimismem. Věřím, že se mi podaří naplnit očekávání, že by to mělo být lepší a lepší. V dohledné době vymažu manko rychlých tréninků a konečně to budou výsledky, na který se dá koukat," dodal Bauer.

Björgenová vyhrála kvalifikaci i všechny rozjížďky. "Jsem nadšená. Moje forma je momentálně moc dobrá," pochvalovala si Björgenová v televizi. Sprint žen se stal kořistí domácích Norek, druhá dojela Celine Brunová-Lienová a třetí Heidi Wengová.

Třetí triumf ve SP získal Golberg skvělým finišem, ve kterém porazil Rusa Alexeje Petuchova. Pro bronz si dojel další norský závodník Finn Haagen Krogh.

Sprint je první etapou třídílného Světového poháru v Lillehammeru. V sobotu jsou na pořadu závody bruslením na 10 km mužů a 5 km žen a v neděli vše vyvrcholí stíhačkami klasickou technikou na 15 km mužů a 10 km žen.

Závody SP v běhu na lyžích v Lillehammeru (Norsko) - sprint volně:
Muži:
1. Golberg (Nor.) 3:20,51
2. Petuchov (Rus.) -0,24
3. Krogh (Nor.) -0,29
52. Jakš
67. Razým
85. Bauer
88. Gräf
102. Kordač
105. Knop (všichni ČR) nepostoupili z kvalifikace
Průběžné pořadí SP (po 3 z 27 závodů):
1. Brandsdal 128 b.
2. Northug (oba Nor.) 110
3. Niskanen (Fin.) 100,
44. Jakš 14
Ženy:
1. Björgenová 2:55,71
2. Brunová-Lieová -0,76
3. Wengová -0,80,
28. Nováková vyřazena ve čtvrtfinále
63. Grohová
67. Schützová
70. Vrabcová-Nývltová (všechny ČR) nepostoupily z kvalifikace
Průběžné pořadí SP (po 3 z 27 závodů):
1. Björgenová 230
2. Johaugová 128
3. Östbergová (obě Nor.) 127
33. Nováková 19
53. Vrabcová-Nývltová 1

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

Hokej

Kanada - USA 6:4

Kanada ve finále mistrovství světa hokejistů do 18 let zdolala Spojené státy
NačítámNačíst další články