Hlavní obsah

Vjalbeová o návratu Rusů: Podpis je zrada. Musíme stát za Putinem, s Ukrajinou neválčíme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po mistrovství světa v klasickém lyžování v Planici se znovu začaly ozývat hlasy o povolení návratu ruských reprezentantů na mezinárodní scénu. Stejné úvahy už navzdory stále pokračující ruské invazi na Ukrajinu naznačil i Mezinárodní olympijský výbor (MOV), byť za určitých podmínek. Šéfka ruského lyžování Jelena Vjalbeová však jakékoliv podmínky rázně odmítá, trvá na návratu se vší parádou.

Foto: Profimedia.cz

Jelena Vjalbeová během ruského lyžařského šampionátu

Článek

Návrat Rusů i Bělorusů na scénu už navzdory stále platným doporučením MOV umožnila boxerská federace IBA či naposledy i šermířská organizace FIE.

V lyžování, kde mají poměrně silnou pozici skandinávské země, které striktně odmítají jakékoliv úvahy o návratu obou zemí na scénu během stále probíhající války, se však zatím žádné konkrétní kroky k návratu obou zemí nepodnikají.

V souvislosti s tímto tématem se také zmiňuje možnost startu Rusů a Bělorusů, pokud podepíšou prohlášení, že jsou proti válce, kterou jejich země vede proti Ukrajině. V rozhovoru pro státem kontrolovaný kanál RIA Novosti zmíněná šéfka ruského lyžování Vjalbeová tuto variantu rázně odmítla.

Foto: @RT_com

Šéfka ruského lyžování Jelena Vjalbeová.

„Myslím, že bychom se měli všichni postavit za prezidenta Putina a celou naši pozici," vybízela Vjalbeová své krajany, aby se svorně sešikovali kolem muže, na něhož vydal Mezinárodní soud v souvislosti s válečnými zločiny na Ukrajině zatykač.

„My nejsme ve válce s Ukrajinou. Nenapadli jsme ji," vysvětlovala někdejší úspěšná lyžařka svoji verzi reality. „Bohužel nejsem politik, ale jako každý sleduji televizi a internet, naši kluci za nás prolévají krev, možná i ztrácí své životy. Takže za této situace by to (podpis nesouhlasu s vojenskou agresí proti Ukrajině) nebylo jen proti slušnosti, ale i o zradě," pokračovala.

V podobném duchu pak pokračovala i v reakci na poznámku, že kariéra vrcholového sportovce je krátká a když zůstane v mezinárodní izolaci, ztrácí tak cenné roky.

„Tomu samozřejmě rozumím. Je velmi špatné, že nemůžou závodit nebo, nedej Bůh, nemohli by jet na olympiádu. Ale ti kluci (na Ukrajině) riskují své životy za nás, abychom mohli žít v míru a v normálně se vyvíjející zemi. Ne, já nebudu nikomu nabízet možnost, aby podepsal ten papír. Celkově myslím, že by nás neměla uspokojit ani účast pod neutrálním statusem," odmítá Vjalbeová.

Stejně se opakovaně postavila proti žádostem některých ruských lyžařů reprezentovat jinou zemi. Takový přestup musí odsouhlasit i zástupci svazu původně reprezentované země. „V tomto se můj názor v žádném případě nezměnil a nikdy ani nezmění. Pro mě je to zrada vlasti," řekla.

Reklama

Související témata: