Hlavní obsah

Výkonnost Norů zvyšují léky na astma, tvrdí poslední studie. V Rusku zuří: Jsou to podvodníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Norští lyžaři podle očekávání zcela ovládli uplynulé MS v Planici, když celkem posbírali 27 medailí a z toho 12 zlatých. Během šampionátu se znovu dostala na přetřes otázka užívání léků proti astmatu, které je právě v norské reprezentaci velmi rozšířené. List Verdens Gang upozornil na novou studii, podle níž tyto léky prý prokazatelně zvyšují výkonnost.

Foto: Ruský lyžařský svaz

Trenér Jurij Borodavko a šéfka ruského lyžování Jelena Vjalbeová. Podle Borodavka jsou lyžaři užívající léky proti astmatu podvodníci.

Článek

„Na základě našich znalostí z předchozích studií, si nejsem jistý, jestli tohle je pravda," nevěřil novým poznatkům šéf lékařského týmu norských lyžařů v Planici Ove Ferangen.

O existenci studie, která vznikla za finanční podpory světové antidopingové agentury WADA, a jejíž závěry ještě nebyly kompletně zveřejněny, ale věděl.

Šéf výzkumného týmu Jürgen Steinacker z univerzitní nemocnice v německém Ulmu uvedl, že vliv léků proti astmatu na výkonnost v soutěžích, které trvají 60 až 90 minut, je podle studie zřejmý a poměrně zásadní. Nárůst má činit kolem tří procent.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Hvězdný norský lyžař Simen Hegstad Krüger na světovém šampionátu v Planici.

„Pro vrcholový sport je ten rozdíl gigantický. Může rozhodovat o vítězích a poražených," řekl Steinacker pro server Sportschau.

Ferangen je ale vůči jeho závěrům skeptický. „Tímhle už se zabývaly předchozí studie, které prokázaly, že léky proti dýchacím potížím nemají žádný vliv na zvýšení výkonnosti. Pokud by ale nějaká opravdu velká studie prokázala opak, musela by se tím samozřejmě WADA zabývat," podotkl Ferangen s tím, že slabinou poslední studie je, že zkoumala jen dvanáct sportovců, což je podle něj příliš málo.

S astmatem sváděl velký boj během své kariéry třeba i úspěšný český reprezentant Lukáš Bauer. V současné norské reprezentaci běžeckého lyžování podle šéfa lékařského týmu užívá medikaci proti astmatu 50 až 70 procent závodníků.

Podle současných regulí WADA ale žádná pravidla neporušují. Povolená hladina je stanovená na 1 600 mikrogramů Salbutamolu na den.

Největší současný konkurent Norů, reprezentace Švédska (na MS v Planici celkem 12 medailí, z toho 4 zlaté) počet astmatiků ve svých řadách nezveřejňuje. Nicméně podle informací televize SVT z roku 2018 dosáhli minimálně na polovinu švédských olympijských medailí od roku 1992 astmatici, kteří užívali léky. U Norů je to podle SVT za stejné období 70 procent.

Citlivého tématu kolem léků na respirační potíže se rychle chytli v Rusku, které je zatím z mezinárodní scény stále vyloučeno. Ač je tamní sport v posledních letech zatížen gigantickým státem řízeným dopingovým skandálem, nenechají si Rusové ujít příležitost se do legálního užívání léků opřít.

„Každý, kdo má terapeutickou výjimku, je dopující podvodník, včetně astmatiků. Problémem je antidopingová agentura, která tohle umožňuje," rozčiluje se v rozhovoru pro RIA Novosti ruský reprezentační kouč Jurij Borodavko.

Reklama

Související témata:
Astma