Hlavní obsah

Výsměch, národní ostuda. Lyžařský svátek v Norsku se proměnil v obří trapas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měl to být lyžařský svátek, který se ale proměnil v parodii. Víkendový závod norského národního šampionátu v klasickém lyžování na 20 km žen skončil naprostým fiaskem organizátorů, jejichž vinou jelo 90 procent startovního pole špatnou trasu. Pořadatelé přiznali své selhání a závod ve skiatlonu byl nakonec zrušen a výsledky anulovány.

Foto: Profimedia.cz

Norská lyžařka Astrid Slindová. Ilustrační foto.

Článek

„Tohle nemůžeme nazývat norským mistrovstvím. Ten závod toho nebyl hoden,“ sypal si popel na hlavu v rozhovoru pro televizi NRK ředitel závodu v Beitostölenu Torbjörn Broks Pettersen, který se ze zoufalství před namířenou kamerou rozbrečel.

Co se stalo? Organizátoři neodstranili na bruslařskou část závodu včas kužely vyznačující trať a v důsledku toho část závodnic odjela delší úsek.

„Někdo je neodstranil dost rychle. Udělali jsme chyby. Heidi Wengová jela rovně, ale spousta ostatních najela o 200 až 300 metrů víc v bruslařské části,“ vysvětloval Broks. Ten vzal celou zodpovědnost na sebe. Jméno konkrétního viníka, který měl daný úsek na starosti, se organizační tým rozhodl nezveřejnit. Jen vzkázal médiím, že si dotyčný nepřeje jít na rozhovor.

V Norsku, kde je klasické lyžování posvátné a národní šampionáty mají leckdy stejnou nebo vyšší úroveň než ty mezinárodní, vnímají organizátorský chaos jako obrovskou ostudu.

„Je to tady totálně zmatené. Tohle je skoro výsměch národnímu šampionátu,“ zuřil televizní expert stanice NRK Jann Post. „Tohle je pořadatelský skandál. Nic víc, nic míň,“ doplňoval expert stanice TV2 Petter Skinstad.

Závod měla skvěle rozjetý Astrid Slindová, její tažení za zlatem ale překazil inkriminovaný omyl pořadatelů. Zprvu se zdálo, že Wengová zvolila špatnou trasu, ale opak byl pravdou. Právě ona – jako jedna z mála – jela kratší variantu a byla to ona, která do cíle dojela jako první.

„Dívala jsem se na mapu závodu a tam bylo jasně dané, že mám jet rovně. Jenže když jsem na to místo přijela, tak bylo zablokované kužely. Nechtěla jsem zastavovat, tak jsem prostě jela tak, jak byla trať vyznačená. Ale znejistěla jsem, když jsem viděla, že Heidi jede jinudy,“ popisovala v cíli druhá Slindová.

Přestože jí chyba organizátorů nejspíš připravila o zlato, byla by raději, kdyby se závod i přes toto selhání nakonec nezrušil.

„Radši bych viděla, že má Heidi zlato a aby výsledky zůstaly v platnosti. Takhle je to jen velký zmatek. Někdo si zkrátka neodvedl svoji práci. Je smutné, že kvůli tomu je zrušen závod národního mistrovství,“ dodala Slindová.

Reklama

Související témata: