Hlavní obsah

Zemřela legenda! Pomáhala slavnému Klammerovi a třeba i Koukalové k velkým triumfům

Vídeň

Pár dnů před jednadevadesátými narozeninami zemřel muž, pro kterého lyžování bylo velkým byznysem i vášní. V Rakousku se s ním loučí jako s legendou. Není divu, Josef Fischer převzal před více než šedesáti lety kdysi po rodičích truhlářskou firmu, ze které udělal impérium dodávající vybavení velkým lyžařským i biatlonovým hvězdám. Zprávu o úmrtí lyžařského průmyslníka z Riedu oznámila společnost Fischer.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Gabriela Koukalová na archivním snímku se zlatou medailí za vítězství v závodu s hromadným startem na 12,5 km ve Vysočina Areně.

Článek

´Pepi´ Fischer lyžím propůjčil své vlastní příjmení a je pozoruhodné, že tato firma jako jedna z mála v tomto oboru zůstala firmou rodinnou až doteď.

Vybavení pro zimní radovánky zkusmo vyráběli už jeho předci kdysi ve dvacátých letech minulého století, ale Josef tomu na konci padesátých let se sestrou Selmou dodali šmrnc.

Na jeho lyžích si připsal fenomenálním triumf na innsbrucké olympiádě Franz Klammer. Bylo nemyslitelné, že by Rakušan tehdy nevyhrál. I přes obří tlak se to povedlo. Klammerovo společné foto s Fischerem obletělo svět.

Tehdy už to byla válka vyspělých technologií, v níž pak připravil lyže i pro řadu dalších olympijských vítězů a mistrů světa. Třeba pro norskou legendu Björna Dählieho. Na fischerkách v poslední době sbírali úspěchy třeba i čeští biatlonisté včetně hvězdné Gabriely Koukalové, běžec Lukáš Bauer, skokan Jakub Janda...

„V Josefu Fischerovi ztrácíme člověka, který nejen miloval lyžování, ale také ho formoval po celá desetiletí svým průkopnickým duchem, svými inovacemi a nápady. Jeho vášeň pro tento sport byla nepopsatelně velká a tento duch je pevně zakotven v základech společnosti dodnes," uvedl podle rakouských médií Franz Föttinger, generální ředitel společnosti Fischer Sports.

Reklama

Související témata: