Hlavní obsah

Nor Klaebo vyhrál na SP v Oslu závod na 50 km klasicky, Novák nedokončil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hvězdný Nor Johannes Hösflot Klaebo vyhrál ve finiši pětice domácích lyžařů v Oslu závod na 50 km klasicky s hromadným startem. Pětinásobný olympijský vítěz a devítinásobný mistr světa vybojoval jubilejní 80. prvenství ve Světovém poháru a znovu vylepšil svou rekordní bilanci. Prestižní maraton na Holmenkollenu ovládl sedmadvacetiletý rodák z norské metropole poprvé. Dosud bylo jeho nejlepším výsledkem loňské sedmé místo.

Foto: ČTK/AP

Johannes Hösflot Klaebo

Článek

„Měl jsem pocit, že to nade mnou visí, že jsem padesátku ještě nevyhrál. Byla to chuťovka. Tohle jsem potřeboval,“ řekl Klaebo norské televizní stanici NRK.

Klaebo porazil o čtyři desetiny Martina Löwströma Nyengeta, sekundovou ztrátu měl v cíli třetí Paal Golberg. O půl sekundy za stupni vítězů doběhl na čtvrtém místě Harald Östberg Amundsen, který vede pořadí Světového poháru. Klaebo, který velký křišťálový glóbus obhajuje a zatím ho získal čtyřikrát, snížil jeho náskok na 202 bodů. Do konce sezony zbývají čtyři závody.

Nejlepším zahraničním závodníkem v cíli byl na šestém místě Švéd Jens Burman.

Z dvojice českých lyžařů dokončil závod jen Adam Fellner, který získal body za 36. místo. Na Klaeba ztratil 3:47,7 minuty. Michal Novák, kterého v poslední době trápily zdravotní potíže, se v úvodu držel ve vedoucí skupině, ale pak se propadl dozadu a ze své třetí padesátky na Holmenkollenu odstoupil.

Reklama

Související témata: