Hlavní obsah

Horečka a úspěšná sázka na jednu kartu! Sáblíkové naskočily nezapomenutelné vzpomínky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vloni v únoru tu slavila olympijský bronz, když na čtvrtých hrách v řade získala medaili. A nestárnoucí Martina Sáblíková si z pekingského Národního ledového oválu veze medaili i letos. Při závodě Světového poháru na 3000 m skončila druhá, i když její příprava měla k ideálu daleko…

Foto: Profimedia.cz

Martina Sáblíková má v úvodu sezony opět velmi dobrou formu.

Článek

Šla se před závodem projít po městě, což si v době covidových her nemohla dopřát. Tehdy znala jen olympijskou vesnici a stadión, pochopitelně bez diváků. „Teď jsem měla volnější režim. Byla jsem se podívat v olympijském parku, kde jsme tehdy nemohli být,“ vyprávěla.

„A bylo super být zpátky a vidět zase halu. Vracely se mi nezapomenutelné vzpomínky, hned to na mě dýchlo, jak všude visí olympijské symboly,“ líčila 36letá Sáblíková, trojnásobná vítězka olympijských her.

Víc času měla při druhém díle Světového poháru i díky tomu, že na rozdíl od závodů v Japonsku vynechala svoji doplňkovou trať 1500 metrů. Před ostrým startem sezony jí totiž přemohlo nachlazení a závod na 3000 m v Obihiru, kdy skončila pátá, ji stál dost sil.

„Zase jsem dostala horečku a musela dva dny vypustit. Nechtěli jsme riskovat, že se mi to zase vrátí, tak jsem patnáctistovku vynechala a vsadila veškerou energii na trojku. Vyplatilo se,“ kvitovala strategické rozhodnutí, které učinila s trenérem Petrem Novákem.

Los měla stejný jako v Obihiru, opět jela v páru s norskou hvězdou současných dlouhých tratí Ragne Wiklundovou. Ta zkušenější Češce opět ujela, ale na rozdíl od minulého závodu už se mezi ně žádná jiná soupeřka nevklínila.

Foto: Profimedia.cz

Martina Sáblíková při SP v Obihiru.

„Ragne jela totálně výborný závod stejně jako minulý týden, i když tentokrát jsem za ní měla menší mezeru,“ srovnávala Sáblíková, která byla v cíli druhá o 1,45 sekundy a stříbro uhájila o 59 setin.

„Zase to Ragne rozjela hodně rychle, ale já jsem ráda, že jsem s ní mohla jet. Vždycky je lepší jet s někým rychlejším a ona je nová krev, budoucnost. Moc ráda s ní jezdím,“ smekala před 23letou rodačkou z Osla.

Sáblíková byla v čase 4:04,86 o dvě desetiny pomalejší než v Japonsku. „Výkon byl hodně podobný, ale tady je hodně těžký led, což bylo znát na časech, že spousta závodnic jela pomaleji. Na druhou stranu byl nevyzpytatelný, někdo dokázal i na něm jet rychle,“ srovnávala Sáblíková, která dokázala oproti soupeřkám zrychlovat v závěru.

V celkovém hodnocení Světového poháru na dlouhých tratích se posunula na druhé místo, seriál pokračuje v prosinci v norském Stavangeru.

Reklama