Hlavní obsah

Sáblíková: hned po medailích operace, sezonu musí ukončit. Nadlidský výkon, smekl lékař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvěma bronzy z mistrovství světa na jednotlivých tratích sezona pro rychlobruslařskou hvězdu Martinu Sáblíkovou skončila, hned po návratu z Kanady musela na operaci nártu. Nebude tak startovat na světovém šampionátu ve vícebojích v německém Inzellu.

Foto: Jeff McIntosh, ČTK/AP

Martina Sáblíková získala na MS dva bronzy i přes bolest.

Článek

Trojnásobná olympijská vítězka pociťovala bolest už před závěrečným Světovým pohárem v Québeku, pak se stav její nohy zhoršoval. „V Québeku se mi začala dělat boule na nártu. Brusli jsem vždycky dotáhla a ustálilo se to. Ale pak v Calgary to bylo horší,“ líčila.

Na tréninky na led tak chodila jen jednou za dva dny, víc by její noha nezvládla. „Po trojce natekla a před závodem na pět kilometrů jsem šla na led jen na chvíli a pak nohu ledovala a další dobu rozcvičovala, aby otok splaskl,“ popisovala.

Přesto dokázala i na nejdelší distanci obhájit světový bronz, večer jí ale natekl celý kotník. „Když jsme v pondělí letěli domů, musela jsem se opírat o kufry a nemohla chodit,“ přiznávala svěřenkyně Petra Nováka.

Proto už z Kanady kontaktovali docenta Jaroslava Pilného z nemocnice v jejím domovském Novém Městě na Moravě. „Přijďte hned ve středu ráno, ale radši nalačno, možná bude třeba zákrok,“ hlásil jí lékař. A jeho slova se potvrdila.

„Jak ji tlačila bota, podráždila se šlacha a vytvořil váček. Jak se tekutina v něm a tkáň zvětšovaly, tlačilo to na kůži a její část odumřela. Museli jsme ji vyříznout, vyčistit a udělat plastiku šlachy,“ popisoval Pilný zákrok a poklonil se Sáblíkové, jak dokázala uspět přes bolest.

„Odjet s takovým nálezem dva tak těžké závody je nadlidský výkon. Muselo to bolet jako kráva,“ uznal lékař, podle něhož teď Sáblíkovou čeká rekonvalescence zhruba v délce čtyř až pěti týdnů.

Vícebojařský šampionát v Inzellu tak 36letá Sáblíková musela s těžkým srdcem odříct. „Mrzí mě to, protože se tam chystala spousta českých fanoušků,“ litovala a nevyloučila, že by se do Německa druhý březnový víkend jela aspoň podívat.

„Ale moc děkuju panu doktorovi a personálu v nemocnici, a že se mě tak rychle ujali. Mám dva dny po zákroku a pomalu můžu začít s protahováním,“ dodala Sáblíková, která letos skončila druhá v celkovém hodnocení Světového poháru na dlouhých tratích.

Reklama