Hlavní obsah

Trenér Sáblíkové reagoval: Cítím tlaky, abych skončil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osočovaná ikona reaguje, k třaskavému tématu v rychlobruslařském mikrosvětě se vyjádřil trenér Martiny Sáblíkové Petr Novák, který podle rychlobruslařského svazu účtoval za soustředění vyšší sumy, než byly ty reálné, a neoprávněně žádal jejich proplacení. Podle kouče ale finance vždy byly použity na zajištění péče reprezentantů i mladších rychlobruslařů, kteří se soustředění účastnili.

Foto: facebook.com/SportInvest.cz/

Trenér Petr Novák na rychlobruslařském oválu v Heerenveenu. Archivní foto

Článek

„Na konci roku mi končí smlouva a cítím tlaky uvnitř hnutí, aby mi kontrakt prodloužen nebyl. Načasování celé záležitosti tak za mě není náhodné. Osobně budu spokojený, pokud se celé toto téma spravedlivě uzavře a české rychlobruslení se opět bude moct soustředit na potřebný sportovní rozvoj," uvádí Novák v prohlášení po návratu ze SP v Calgary.

Právě tam byl spuštěn impulz k tomu, aby se problém dostal na veřejnost. Trojnásobná olympijská vítězka Sáblíková se poněkud záhadně vyjádřila na sociálních sítích, že v průběhu čtvrtého dílu Světového poháru vyvrcholily interní svazové problémy. "Je mi líto, že někteří lidé nerespektují fair play ani týmové hodnoty. Ke škodě nás všech a našeho krásného sportu. Pořád se s tím peru, před dalším vyjádřením ale chci vydechnout a vše si srovnat v hlavě," uvedla Sáblíková, která v pátek obsadila v Calgary třetí místo na 3000 m, ale z plánovaného startu na patnáctistovce se pak odhlásila.

Další slova nepřidala. Podle všeho se jí ale kritika Petra Nováka, strůjce jejích úspěchů, v průběhu olympijské sezony nelíbí. A co sám Novák? Vysvětluje.

„Co se týče věcného obsahu současného příběhu, jedinou výtku jsem zaznamenal v záležitosti vyúčtování nákladů na soustředění v italském Collalbu před dvěma lety," stojí v Novákově prohlášení.

Podle webu Seznam Zprávy jde ve sporu o částku 1,8 milionu korun, kterou svaz odmítá Novákovi proplatit kvůli podezření, že fakturoval nadsazené částky.

Podle Nováka se ale spor točí kolem částky, jež je zlomkem toho, co je uváděno v médiích.

Svaz podle dalších Novákových slov přefakturaci původně odsouhlasil, následně ovšem neproběhla úhrada kvůli nedostatku peněz na straně svazu. „(Svazová) ...kontrolní komise zahájila následnou kontrolu, což je plně v její působnosti. Nicméně bych zdůraznil, že dodatečná kontrola vyúčtování akce probíhá již bezmála rok a půl, veškeré požadované podklady jsem představitelům svazu poskytl a opakovaně jsem byl k dispozici pro jakékoliv otázky či doplnění. Veškeré možné nejasnosti se týkají čistě administrativního doložení celé akce," pokračuje Novák s tím, že nikdy neměl ambice podobné záležitosti řešit.

„Mnohem raději bych se soustředil čistě na sportovní stránku věci. Takto jsou však procesy v rámci našeho malého svazu dlouhodobě nastaveny a já jsem na tento systém před dlouhými roky přistoupil," líčí dále.

Jak vysvětluje celou záležitost? Proč jsou fakturované sumy takové, jaké jsou?

„Celý rozpočet akce byl koncipován tak, aby všichni účastníci soustředění měli k dispozici maximální možný servis a péči. Jinými slovy jsem zajistil, aby všichni účastníci užívali kvalitní ubytování a celodenní stravování bez ohledu na to, zda jsou profesionály s odpovídajícími smlouvami, nebo se jedná o mladé sportovní naděje bez jakýchkoliv smluvních nároků. Mým cílem bylo, aby děti byly stoprocentně obstarány bez toho, že by na soustředění museli jakkoliv doplácet jejich rodiče. Náš sport je již takto poměrně náročný pro jeho členy i rodinné příslušníky. Drtivá část kvalitní přípravy probíhá v cizině, což mimochodem klade velké nároky na komunikaci se školami a dalšími oficiálními institucemi. Pokud by každé zahraniční soustředění znamenalo na straně rodičů ještě i nezanedbatelný finanční náklad, jednoduše by zde žádní mládežníci nebyli," vyjadřuje se dále Novák.

Připouští, že možná nevědomky ne vždy postupoval dle všech administrativních manuálů, což prý v rámci svazu i několikrát připustil. „Nicméně vždy jsem jednal výlučně ku prospěchu všech závodníků bez ohledu na věk a výkonnost, ku prospěchu celého rychlobruslení. Vím, že podobným problémům čelí mnoho sportovních odvětví, které se snaží zajistit důstojné podmínky výchovy mládeže. Snaží se složitě pohybovat v nastavených mantinelech, improvizovat a získat pro rozvoj sportu maximum. Dělají to s nejlepším svědomím a stejně to mám také já."

Svaz dnes také sdělil, že záležitost se bude řešit až po sezoně. Na realizační tým nemá být před ZOH v Pekingu sáhnuto.

Reklama

Související témata:
Faktury