Hlavní obsah

Vyšehrad si troufá, chce být jako Bayern. V čem ho touží napodobit?

Praha

Šemíci jdou do boje. Fotbalový Vyšehrad se v roli nováčka druhé nejvyšší soutěže nebojí, čeká ho ale pořádná fuška. V létě, stejně jako před půl rokem, nastalo v kádru zemětřesení. Trenér Roman Veselý musel během pár týdnů zapracovat do týmu devět nových hráčů, deset fotbalistů pro změnu v klubu skončilo. „Věříme, že se Vyšehrad stane stabilní součástí druhé nejvyšší soutěže," vyhlíží druholigové bitvy kouč. Domácí zápasy bude hrát jeho tým na Strahově. „Hlavně nechceme mít starosti se záchranou," dodal Jaroslav Klíma, šéf klubu. Věří, že se Vyšehradu povede ohledně diváků to, co Bayernu Mnichov.

Foto: Sport.cz

Robert Lewandowski (vlevo) a Kingsley Coman, hvězdy Bayernu, si na tréninku údajně vyřizovali spory ručně.

Článek

Před půlrokem bojoval Vyšehrad ve třetí lize, na lídra ztrácel neskutečných jedenáct bodů, ale famózní jarní představení nakonec dovedlo tým k postupu. „Ušli jsme kus cesty a byla vítězná. To, že jsme smazali takové manko, byl obrovský úspěch," ohlíží se za působením v ČFL trenér Veselý.

Dobře si uvědomuje, že změn v kádru bylo na letní přestávku více než dost. „Měli jsme na to zapracování vlastně jen čtrnáct dní. Točili jsme hráče po poločasech, abychom viděli všechny v akci. Chtěl bych moc poděkovat klukům, kteří nám pomohli k postupu, a nakonec museli z Vyšehradu odejít," dodal.

V ČFL se tým prezentoval útočným fotbalem, náročný trenér dbal na fyzickou připravenost hráčů, záleželo mu na tom, aby se vyšehradský fotbal líbil fanouškům. I proto věří, že se je povede přilákat na nepříliš populární Strahov. Tam už Vyšehrad odkopal třetiligové jaro. „Mohly by je přilákat třeba zápasy s Duklou a Žižkovem," věří trenér.

To majitel klubu doufá, že bude Vyšehrad podávat kvalitní výkony, které budou dostatečnou pozvánkou, aby fandové zamířili na „větrnou hůrku". Klíma zdůraznil, že doma na Vyšehradě prostě jeho klub hrát druhou ligu nemůže, i kdyby stokrát chtěl. „Pro druhou ligu tady nesplníme výběhové zóny. Chybí nám šest sedm metrů na délku. Areál je ohraničený silnicí, nedá se nic posouvat, s tím prostě nehneme," shrnuje fakta. „Věříme ale, že lidé přijdou a najdou si nás. Bayern se také odstěhoval dvacet kilometrů za Mnichov a nikdo to neřeší, pořád mají plno," dodává.

Na druhou ligu se těší i zkušený stoper Ondřej Švejdík, který má bohaté zkušenosti i z nejvyšší soutěže. Postup z ČFL v uplynulé sezoně byl jeho premiérovým v kariéře. „Fakt jsem nikdy nepostoupil. Spíš jsem na začátku kariéry zažil tři sestupy," směje se a doufá, že teď nebude mít tým s udržením starosti. „Rád bych přispěl k tomu, abychom byli úspěšní."

Vyšehrad vstoupí do druhé ligy v sobotu utkáním na hřišti Prostějova.

Reklama

Související témata: