Hlavní obsah

Skvělá Bibi. Nikdo na ni tentokrát nešmátral, po fotbale zůstalo u decentních dotyků

Berlín

Byla to jedna z velkých událostí německého fotbalového víkendu. Bibiana Steinhausová coby první žena řídila utkání budesligy. Duel Hertha - Brémy, který dostala na povel, skončil smírně 1:1. S výkonem ženy s píšťalkou panovala většinou naprostá spokojenost.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Bundesliga, 3. kolo: Steinhausová řídí utkání hertha - BrémyVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

V nedělním odpoledni se dočkala vysněného cíle. Podle odborníků momentálně nejlepší ženská fotbalová rozhodčí na světě vstoupila na scénu, která byla dosud něžnému pohlaví zapovězena.

Při premiéře zvládla vše. "Byla zpočátku velmi nervózní, což je zcela normální. Ale pracovala dobře. Všechna důležitá rozhodnutí zvládla. Komunikace s hráči byla dobrá. Nastavený metr udržela do konce. Skvělý výkon! Mohu jí jen poblahopřát," hodnotil pro Bild rozhodcovský šéf Lutz Michael Fröhlich. Ve většinou přísném hodnocení Kickeru obdržela známku 3,5 (nejlepší 1, nejhorší 6).

Osmatřicetiletá rozhodčí dosud řídila jen utkání druhé nejvyšší německé soutěže. K tomu finále ženského mistrovství světa 2011 či olympijského turnaje o rok později. V top pěti evropských ligách jde o naprosto unikátní záležitost. Steinhausová soudcuje ve fotbale už 18 let. V první bundeslize se objevovala opakovaně, ale jen v roli čtvrté rozhodčí. V civilu policistka na sebe upozorňovala i údajným vztahem s proslulým arbitrem Howardem Webbem.

Na hřišti zažila za dlouhá léta i mimořádné momenty. Peter Niemeyer z Herthy jí kdysi během zápasu dokonce hmátl na ňadro. Stalo se v roce 2010. Běžela 55. minuta zápasu druhé bundesligy mezi domácím berlínským celkem a Cáchami, když se Niemeyer přiblížil k hlavní sudí. Snad aby ji - jak se občas stává - poplácal po rameni. Ale v transu se mu to jaksi nepovedlo. Svůj zrak upínal na míč a plácal někam úplně jinam. Bylo z toho lehké pohlazení partie, která se obvykle na fotbalovém hřišti neohmatává. Sudí zčervenala více než karta, která se uděluje při vyloučení a pohlédla na záložníka, který k ní poslal omluvný pohled.

Teď znovu řídila utkání Herthy. Už v nejvyšší soutěži. Tentokrát ji nikdo neohmatával ani po ní nijak jinak nehrabal. Zůstalo jen u decentních dotyků při závěrečném rozloučení.

Reklama

Související témata: