Hlavní obsah

Chcete dostihy tří králů? Tak je máte! Po 75 letech...

Praha

Předsezónní prognózy hovořily jasně. Plzeň, Slavia a Sparta jsou největší favorité na titul, do jejich bitvy by se nikdo čtvrtý neměl zamíchat. Přesto je start fotbalové ligy do jisté míry senzační. Tři králové opravdu vládnou a po 4. kole zůstávají nadále s plným počtem bodů. Taková situace nastala v domácí soutěži poprvé po 75 letech!

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparta rozhodla o svém vítězství již v prvním poločasu.

Článek
Fotogalerie

Letenští vyhráli v Teplicích naposledy v květnu 2013. S nepříjemnou sérií na Stínadlech skoncovali rázně. Výhru 4:0 stanovili již do přestávky.

Statistiky si vylepšili i v řadě dalších směrů. Vstřelit do poločasu čtyři góly na hřišti soupeře se Spartě v samostatné české lize podařilo dosud jen jednou - před 25 lety na Dukle (2:6, 1993/94). Vyhrát dva zápasy venku za sebou dokázala naposledy před dvěma lety v srpnu. A první čtyři kola vyhrála naposledy v mistrovské sezóně 2013/14.

Pro vývoj soutěže je podstatné, že tři králové Slavia, Sparta a Plzeň mají po čtyřech kolech nadále plný počet bodů. Naposledy se tak v lize stalo před 75 lety v sezóně 1943/44. Nikdo z tria Slavia, Zlín a Viktoria Žižkov však tehdy titul nakonec nezískal, slavila Sparta...

Vydrží až do první bitvy Slavie s Plzní?

Fanoušci mohou každopádně bedlivě sledovat, kdo z prominentního tria ztratí body jako první. Teoreticky mohou vydržet až do 7. kola, kdy na sebe před reprezentační přestávkou v Edenu narazí Slavia s Plzní.

„Těžko říci, jaké detaily mohou rozhodnout, když je prakticky celá sezóna teprve před námi," poukazuje Zdeněk Ščasný, trenér Sparty.

„Je začátek sezóny, takže bych nedělal nějaké závěry. Jsem rád, že jsme vyhráli všechny zápasy od začátku ligy. Je jedno, jestli 1:0, 3:0, nebo 5:0. Hlavní jsou tři body, které se budou počítat," zdůrazňuje plzeňský kanonýr Michael Krmenčík.

„Koukáme hlavně na sebe, ale jsou samozřejmě týmy, které se nás drží. Máme skvělý start a doufám, že tak budeme pokračovat i dál," pochvaluje si Milan Škoda, kapitán Slavie, kterou již v úterý čeká pohárová odveta v Kyjevě.

Podle bookmakerů je rozdíl mezi první trojkou a zbytkem světa propastný. U Tipsportu mají kurzy na titul Slavia 2,20:1, Plzeň 3,30:1 a Sparta 3,50:1, za nimi jsou další v pořadí Jablonec a Ostrava s kurzem 100:1!

Reklama

Související témata: