Hlavní obsah

Žižkovský trenér Ščasný nesmí do konce sezóny na lavičku

PRAHA

Pět zápasů nesmí žižkovský kouč Zdeněk Ščasný během utkání na lavičku. To znamená, že na tribuně stráví celý zbytek sezóny. Útočník Petr Švancara pak bude týmu usilujícímu o záchranu chybět ve třech následujících utkáních. To jsou tresty, které ve čtvrtek vynesla fotbalová disciplinárka aktérům utkání 25. kola Gambrinus ligy mezi Viktorií Žižkov a Kladnem.

Foto: Jan Tauber

Rozčílený žižkovský trenér Ščasný (v čepičce) během utkání s Kladnem.

Článek
Fotogalerie

Nedělní duel na Žižkově byl bitvou o záchranu se vším všudy. Kladno vedlo 2:0, Viktoria hrající o deseti vyrovnala a v závěru byl na lavičce vyloučen vystřídaný Švancara, na tribunu byl vykázán trenér Ščasný. Hlavní rozhodčí Bílek pak byl při odchodu do šaten polit pivem. Tyto tři případy řešil Károlyiho tribunál na svém čtvrtečním zasedání.

Červená karta pro vystřídaného Švancaru

Žižkovský šoumen už byl vystřídán, přesto znovu zasáhl do utkání. Podle čtvrtého rozhodčího Romana Hrubeše zakřičel Petr Švancara v hektickém závěru směrem k hlavnímu Jaroslavu Bílkovi: „Ty zm... zas...., pískej ruku!“ Hrubeš přivolal Bílka, aby žižkovského útočníka vyloučil. Ten však mezitím z lavičky zmizel, vrátil se až po chvíli a spatřil červenou kartu.

„Zatím jsem vyloučený nebyl, jsem hodnej... Nadával jsem kladenskému hráči, který se povaloval na hřišti. Nadával jsem mu do ču...., padla tam i nějaká pí.. Rozhodčímu jsem však rozhodně nenadával,“ hájil se Švancara před komisí.

„Měl jsem Švancaru jako na talíři, stál jsem od něj dva metry. Trvám na tom, že nadával hlavnímu rozhodčímu. Na kladenského hráče by asi těžko křičel, aby pískal ruku,“ kroutil hlavou Hrubeš.

Disciplinárka dala výtečníkovi stop na 3 zápasy nepodmíněně. „Jakékoliv použití vulgárních výrazů je disciplinárním proviněním. A není sporu o tom, že k nim Švancara sáhl,“ vysvětlil předseda disciplinárky Alexander Károlyi.

Vykázání trenéra Ščasného na tribunu

Také trenér Ščasný byl vyloučen poté, co sudího Bílka přivolal čtvrtý rozhodčí. Kouč podle zápisu křičel: „Vy zmr.. zas...., jděte do pr....! Vy Macelovi ču....! Proč nepískáš ty ruce? Jděte do hajzlu!“

Kouč tuto formulaci odmítal. „Kdyby mě rozhodčí vyloučili dřív, neřekl bych ani popel. Různé výrazy jsem také použil. Ale tohle jejich vyjádření nechápu. Navíc jsem rozhodně nevběhl do hřiště, jak tvrdí,“ tvrdil Ščasný. „První trenérův výlev jsem ještě přešel a situaci uklidnil, ten druhý už přejít nešlo,“ ujistil Hrubeš.

Trest je pro Viktorku citelný - 5 zápasů musí Ščasný strávit na tribuně, takže na lavičku si už do konce ligy nesedne. „Za dva a půl roku tu byl pan Ščasný pošesté. Zatím dostával pokuty, naposledy ještě v Mladé Boleslavi 150 tisíc korun a jeden zápas na tribuně k tomu. Velký efekt to nemělo, takže jsme přikročili k trestu na pět zápasů,“ vysvětlil Károlyi.

Jak Ščasný, tak Švancara dostanou navrch ještě klubový trest. „Neangažovali jsme je proto, aby si odpykávali tresty na tribuně,“ pronesl zlověstně žižkovský viceprezident Michal Kucián.

Fanoušek Viktorie hodil na rozhodčího kelímek s pivem

Při odchodu do kabin po zápase zasáhl jeden z domácích fanoušků rozhodčího Bílka kelímkem s pivem. Pořadatelé viníka zajistili, napařili mu pokutu 50 tisíc korun, vystavili mu doživotní zákaz vstupu na stadión a budou proti němu uplatňovat zřejmě i další sankce. „Tato opatření jsou dostatečná, takže klub trestat nebudeme. Událost však můžeme příště vzít jako přitěžující okolnost,“ uvedl Károlyi.

Reklama