Hlavní obsah

Štěstí, žádné umění, glosoval Gedeon gól po šesti a půl letech

LIBEREC

Kapitán fotbalistů Dukly Patrik Gedeon byl ústřední postavou zápasu v Liberci, kde vstřelil vůbec první gól pražského celku na hřištích soupeře v sezóně. Vyrovnával na 1:1 a nakonec dovedl svůj tým k překvapivému vítězství 2:1.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Ondřej Vrzal (vlevo) a Patrik Gedeon z Dukly se radují z vítězství v Liberci.

Článek

V první lize se trefil po šesti a půl letech, když předtím skóroval ještě v dresu pražské Slavie v dubnu 2005 na půdě Opavy! V Liberci se pouze 174 centimetrů měřící záložník prosadil hlavičkou, což je u něj nevídaný jev. „Čekal jsem na to deset let! Naposledy jsem dal gól hlavou v listopadu 2001 taky za Slavii v Příbrami do sítě Michala Čalouna,“ vybavil si okamžitě s úsměvem.

A jak se zrodila jeho klíčová liberecká branka? „Tomáš Berger má výborné centry a tušil jsem, kam by mohl míč přiletět. Stačilo ho jen hlavou líznout. Prostě štěstí, žádné umění,“ culil se Gedeon. „Viděl jsem, jak se kluci po mém gólu radují. Ale na tom nelpím. Mojí hlavní motivací je, aby mladíci vyrostli vedle mne. Kdyby ten gól dal někdo z ligových nováčků v našem týmu, měl bych z něj ještě větší radost,“ líčil 36letý záložník.

Na Emila jsem vrčel, směje se Gedeon

Na hřišti se potkal i se svým bývalým spoluhráčem z tehdy ještě prvoligového Mostu Emilem Rilkem, který pro změnu dal jediný gól Liberce. „Je paradoxní, že za Most jsme ani jeden z nás tenkrát na jaře 2008 neskórovali, takže teď si to vyhrazujeme. Emilovi jsem ten gól přál. Během zápasu jsem na něj vrčel, ale je to můj kamarád,“ pokračoval v dobrém rozmaru.

Ve středu hřiště sváděl souboje s libereckým Jiřím Štajnerem. „Je to pan fotbalista, nadstandardní hráč na českou ligu. Po kolmici připravil gól Rilkemu a poté mu přichystal další obrovskou šanci, kdy Honza Vorel vykopával z naší brány. Se Štajnerem jsme při hře prohodili i pár slov. Říkal jsem mu: Nemluv na mně takhle, buď na mně hodný (úsměv). Ale cítil jsem, že když přebíral balón, tak měl ze mne možná respekt,“ vykládal Gedeon.

Dukla vítězstvím potěšila svého trenéra Luboše Kozla, který od září 2007 do listopadu 2009 pracoval právě v Liberci na postu asistenta tehdejšího kouče Ladislava Škorpila. „Všiml jsem si, že Luboš Kozel byl po zápase v kabině celý rozesmátý,“ prozradil kapitán.

Co říká na čtrnáctibodový zisk svého týmu po devíti kolech? „Pro nás je to nádherné. Ale jsme pokorné mužstvo, takže nebudu vyhlašovat žádné plány,“ dodal Gedeon.

Reklama