Hlavní obsah

Šádek zatím jen konzultantem. Má od nás nabídku, potvrzuje šéf Zbrojovky. Brňané chtějí být za rok zpět

K jeho oficiálnímu vstupu do Zbrojovky v nejbližší době zřejmě zatím nedojde, ale je takřka jisté, že začal mít na dění v klubu vliv. Majitel fotbalové Viktorie Plzeň Adolf Šádek má díky partnerce, jíž je dcera brněnského šéfa Bartoňka, ke Zbrojovce blízký vztah.

Foto: FCVP

Generální manažer Viktorie Plzeň Adolf Šádek.

Článek

„Fotbal v Brně potřebuje po návratu do druhé ligy nový impuls. Je pravda, že už delší dobu konzultuju různé věci s panem Šádkem, kterého považuju za zkušeného fotbalového odborníka, jenž rozumí řízení klubu. Bližší spolupráci s ním si rozhodně dovedu představit. Dostal od nás nabídku," potvrzuje námluvy Václav Bartoněk, který je od roku 2013 vlastníkem Zbrojovky.

Připouští ovšem, že od zimy připravovaný scénář má zpoždění, protože Šádek se stal v březnu stoprocentním vlastníkem plzeňského klubu. „Má v něm momentálně hodně povinností. Dojít ke konečnému rozhodnutí tudíž nebude jednoduché," předpokládá Bartoněk.

Podle jeho optimální vize by se Šádek v polovině příští sezony ujal ve Zbrojovce některé z důležitých funkcí v managementu a případně se stal i jejím spolumajitelem. Sám by tak měl víc času věnovat se výstavbě nového či rekonstrukci stávajícího stadionu.

Bartoněk: Jsem nejen majitel, ale i velký fanoušek

Bartoněk neplánuje prodat brněnský klub najednou. Rád by svému následníkovi pomohl se zorientovat a připravit ho na všechno, co je s řízením Zbrojovky spojené.

„Jsem nejen její majitel, ale i velký fanoušek. Mám k Brnu silný vztah. Nemůžu a ani nechci klub prodat jedním podpisem a zpřetrhat tak veškeré vazby k němu. Hodlám Zbrojovce i potom pomáhat nejlépe, jak umím. Rád bych nového partnera provedl všemi útrapami, se kterými se potýkám, a také těmi, s nimiž jsem se musel vypořádat po divoké době ze začátku tisíciletí," připomíná několik mnohamilionových finančních pohledávek, které mu zanechali jeho předchůdci.

Foto: FCVP

Generální manažer Viktorie Plzeň Adolf Šádek.

Bartoněk, který je bývalým ředitelem stavební firmy OHL ŽS, tak musel na začátku svého působení v roli majitele Zbrojovky zasanovat více než čtyřicet milionů korun převážně z vlastních prostředků. V současnosti je ale podle něj brněnský klub ekonomicky stabilizovaný.

„Proto mě velice mrzí, když se o Zbrojovce mluví či píše jako o strádajícím klubu. Z hlediska hospodaření je nyní zdravá. Teď bychom chtěli nastartovat éru, jejímž cílem je okamžitý návrat do první ligy, příchod kvalifikovaného partnera a nový stadion," tvrdí Bartoněk.

V Brně neřeší spekulace s možným zachováním osmnáctičlenné nejvyšší soutěže, což by Zbrojovce a Příbrami mohlo dodatečně vynést záchranu. „Realitou je, že jsme ve druhé lize, což značí krajně nepříznivou situaci. Podmínky v klubu jsou ovšem prvoligové. Rozpočtově určitě patříme do horní poloviny nejvyšší soutěže. Klub však zřejmě potřebuje nový impulz. Proto vedeme konzultace s portfoliem odborníků, v němž je i pan Šádek. Každopádně musíme dostat Zbrojovku hned v příští sezoně zpátky mezi elitu," opakuje brněnský šéf.

Foto: FC Zbrojovka Brno

Gólová radost Zbrojovky Brno v utkání s Opavou.

K tomu mají přispět i chystané změny. Spekuluje se o konci trenéra Dostálka, jehož by mohl nahradit zkušený kouč Páník, který vedl naposledy Zlín. Z jarního kádru zmizel stoper Pernica, jemuž vypršelo hostování z Plzně, a pokračovat v Brně už zřejmě nebudou ani další hostující hráči Reiter s Texlem. Po vypršení smlouvy odejde záložník Šumbera a s dalším působením v Brně už příliš nepočítá ani dosavadní kapitán Dreksa.

„Dojde k potřebným změnám, abychom byli schopni náš návrat do nejvyšší soutěže naplnit. O konkrétních jménech budeme informovat v momentě, kdy budou příchody dotaženy," sdělil sportovní manažer Zbrojovky Tomáš Požár.

Letní přípravu zahájí Zbrojovka 21. června.

Reklama

Související témata: