Hlavní obsah

Premiéra v derby borci, jehož pochválila legenda z Chelsea, zhořkla

Hořký debut v derby! Parádně pochytal několik vyložených šancí Sparty, ale pak dostal smolný gól, když nedosáhl na spoluhráčem Schranzem tečovaný míč po přímém kopu Haraslína. Šlo o jedinou situaci, kterou brankář Slavie Aleš Mandous v třístém derby nejslavnějších českých klubů nezvládl. A Slavia tak těsně prohrála.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Brankář Slavie Aleš Mandous pouští gól.

Článek
Fotogalerie

„Celou dobu jsem balon po Haraslínově střele viděl a šel jsem si pro něj. Jenže jak se chtěl Schranz ve zdi roztáhnout, aby mi pomohl, tečoval míč přesně do protipohybu. Už jsem na něj nedosáhl," lamentoval nad rozhodujícím okamžikem zápasu devětadvacetiletý gólman, který přišel do Slavie jako posila pro budoucnost, až Ondřej Kolář vyslyší volání některého ze zahraničních klubů.

Jenže slávistická jednička se zranila, a tak Mandous musel do brány dříve, než čekal. Zatím odchytal dva zápasy v Konferenční lize, další čtyři v lize. „Na derby jsem se těšil. Je pro mě skvělé, že jsem dostal příležitost a odchytal už tolik utkání. Věřil jsem, že si derby užiju. Ale prohra mi radost bere," posteskl si Mandous, který v každém z ligových zápasů inkasoval jediný gól. Od Slovácka, Bohemians, Hradce i Sparty. Zatímco ve třech předešlých případech Slavia slavila výhru, tentokrát Letnou opouštěla s prázdnou. „Byla to fakt smůla," mínil Mandous.

I proto, že ji trápí problémy se stopery. Čtyři jsou na marodce. A v neděli dohrávala na Letné bez klasického středního obránce. Před Mandousem dokonce zaskakoval Lukáš Masopust. „Ale nebyl to problém. Už si opakovaně zkoušel tenhle post v tréninku, navíc hrál stopera i v poháru ve Velvarech. Prostě jsme měli smůlu," krčil rameny Mandous.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty oslavují gól Lukáše Haraslína během derby se Slavií.

Pravidelné starty ve Slavii mu pomohly k návratu do reprezentace, s kterou v roli náhradního brankáře absolvoval mistrovství Evropy. „Vážně si moc vážím šance ve Slavii. Tím spíše, že jsem znovu v nominaci národního týmu," říkal Mandous, jehož vyzdvihl i rekordman v počtu startů za elitní český výběr a bývalý vynikající brankář Petr Čech.

„Už v Olomouci se mu začalo dařit. Národní tým mu pomohl. Získal zkušenosti a sebevědomí. Když jste členem reprezentace, pak si zjednodušeně řeknete, že není čeho se bát," přemítal Čech v rozhovoru pro O2TV. „Pro Slavii je důležité vědět, že má dva kvalitní brankáře. Mandous se skvěle chopil příležitosti. Je jistý a předvádí i důležité zákroky," doplnil nynější člen vedení Chelsea.

Petr Čech o slávistickém brankáři MandousoviVideo: O2 TV Sport

Reklama

Související témata: