Hlavní obsah

Ani lístky na jméno by incidentu nezabránily, zní z Baníku. Klub nabádá ke změně legislativy

Vladimír KolářPrávo

Za současných legislativních pravidel nejsme s to zabránit rváčům a gaunerům, aby se předvedli jako v sobotu. Přitom bezpečnostní opatření před zápasem byla důkladná, ale jen ta povolena, zní z Baníku Ostrava.

Příjezd sparťanů do OstravyVideo: Sport.cz

 
Článek

Chuligánství a vandalismus v přestávce fotbalového utkání Baník - Sparta v sobotu na ostravských Bazalech přiměly statutární město Ostrava jako majitele stadiónu podat trestní oznámení na neznámého pachatele. První opatření, aby se snížila možnost opakování, oznámil i Baník. Na příští ligové utkání v sobotu 12. dubna se Slováckem budou v prodeji vstupenky na jméno.

„To, co v přímém televizním přenosu předvedla tlupa chuligánů, hrubě poškozuje reputaci Baníku i města Ostrava," uvedl náměstek primátora Martin Štěpánek. „Budeme velice aktivní v boji proti takovému jednání. Na druhé straně musím říct, že stojíme za všemi slušnými fanoušky, kteří chodí na fotbal," dodal.

„Trestní oznámení je sice proti neznámému pachateli, ale my si společně s radními myslíme, že řada těch pachatelů je známá. Jsou na kamerových systémech a policie o nich má dostatek informací," doplnil tiskový mluvčí Baníku Jaroslav Baďura.

Kartu už měli, ale neuspěli s ní

Baník oznámil, že na příští domácí ligový zápas se Slováckem budou v prodeji jen vstupenky na jméno. „Od utkání Poháru UEFA Spartakem Moskva jsme vybaveni zařízením, aby se na vstupenky dalo dopsat jméno a datum narození," oznámil provozní a bezpečnostní manažer ostravského fotbalového klubu Petr Konderla.

„Jedním z řešení jak úspěšně bojovat proti chuligánství na stadiónech je zavedení karty fanouška všemi prvoligovými kluby," pokračoval Konderla. „My jsme tento krok udělali v roce 2010, ale neuspěli jsme, protože jsme zůstali sami. Je třeba počítat s počáteční negativní reakcí mnoha diváků, které obtěžuje pořídit si kartu fanouška, byť nabízí mnoho klubových výhod."

Bezpečnostní manažer Baníku upozornil na rostoucí agresivitu chuligánů. „Berou bitku s policií jako svoji zábavu, protože zatím se jim nic moc nestane, když jsou zadrženi a obviněni. Legislativa je v tomto směru u nás naprosto nedostatečná, i když na všech možných úrovní na to upozorňujeme už dlouho. Bez nové legislativy se v řešení tohoto vážného problému o moc dál nepohneme, boj s chuligány je předem prohraný," podotkl Konderla.

Rychlý a tvrdý postih pachatele nečeká

Na otázku, zda vstupenky na jméno by zabránily sobotním událostem na Bazalech, zkušený „bezpečák" ihned odpověděl, že ne. „Rváči se neshromáždili v kotli Baníku, ale v jiné části ochozů a odtud zaútočili. Byli na to nachystaní, měli to naplánované. Zodpovědně prohlašuji, že bezpečnostní opatření na zápas se Spartou byla jako na zatím nejrizikovější se Spartakem Moskva. Klíčovým problémem je, že pachatelé mohou být odhaleni i obviněni, ale rychlý a tvrdý postih je nečeká."

Sobotní řádění chuligánů výrazně ztížilo jednání klubu i města s Licenční komisí Fotbalové asociace České republiky (FAČR), aby se I. liga mohla v Ostravě hrát v příští sezóně ještě na Bazalech, protože Městský stadion ve Vítkovicích bude hotový až za rok.

Sobotní řádění chuligánů na Bazalech bude projednávat Disciplinární komise FAČR. Baníku hrozí vysoká pokuta, odehrání jednoho nebo několika utkání bez diváků i úplné zavření hřiště.

Reklama

Související témata: