Hlavní obsah

Krejčího nahradíme z vlastních zdrojů, ale není vyloučen ani příchod hráče ze zahraničí, přiznal kouč Sparty Ščasný

Praha

Kdo nahradí na levé straně Ladislava Krejčího? Tuhle otázku řeší na soustředění v Rakousku kouč fotbalové Sparty Zdeněk Ščasný. Sáhnout chce hlavně do vlastních zdrojů, ale nevylučuje ani zahraniční posilu, jak řekl v rozhovoru pro Sport.cz a Právo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanský trenér Zdeněk Ščasný.

Článek

Odešel jeden z klíčových hráčů Sparty Ladislav Krejčí. Už máte vyřešeno, kdo ho na levém kraji nahradí?

Máme několik variant. Snažíme se tento post vyřešit z vlastních zdrojů, ale vyloučena není ani možnost, že by přišel někdo ze zahraničí. Nějaké vytipované hráče máme. V tom případě by byla rozhodující kvalita, ale pochopitelně i cena. V každém případě Láďa je fotbalista se specifickým herním projevem, takový typ nemáme. Situaci řešíme i vzhledem k našim dvěma herním systémům, které používáme. Hráči se postupně vraceli z dovolených po evropském šampionátu. Máme k dispozici ještě tři přípravné zápasy, v nichž by měla vykrystalizovat sestava. Řešení najdeme. Máme na to v Rakousku nedělní zápas s Kazaní, čtvrteční s Botosani a generálku doma s Fenerbahce.

Jsou ve hře i Martin Frýdek a Josef Šural?

Pokud jsem mluvil o vlastních zdrojích, pak to jsou v první řadě tito dva.

Zmínil jsem Martina Frýdka, jak si vede jeho mladší bratr Christián?

Je s námi v Rakousku, ale vrátí se k dorostu. Vede si velmi dobře, ale je ještě přeci jenom moc mladý. Důležité je, aby pravidelně hrál. Určitě ho budeme dál sledovat, počítám i s tím, že ho budeme brát do tréninků.

Jak si vede Michal Kadlec?

Ukazuje se jako výrazná posila, ale o stoperech rovněž platí, že složení by mělo vykrystalizovat v přípravných duelech. Příchozí hráče, tedy i ty z hostování, postupně zapracováváme do našich herních systémů.

Krejčí odešel, mluví se také o Patriku Schickovi a Sampdorii Janov...

Je s námi v Rakousku. Jeho odchod teď neřeším, ale vím, že probíhají jednání.

Počítáte ještě s příchodem nějakých posil?

Vyloučit to nemohu... Z hostování se nám vrátilo několik hráčů, jeví se dobře. Ještě chci vidět Martina Nešpora, který hostoval v polské Gliwici, jak je na tom. Nelze také úplně vyloučit, že třeba ještě někdo odejde. Máme zmapované a vytipované hráče, abychom byli schopni reagovat podle situace. Uvidíme.

Na jaře vám rozhodujícím momentu chyběli hráči. Jak početný si necháte kádr?

Je pravda, že nám vzhledem k velkému vytížení, za které jsme ale byli rádi, chyběli hráči a museli jsme sáhnout do dorostu. Početný kádr je vždycky dvojsečný, hráči potřebují vytížení. Samozřejmě jarní situaci zohledním, budu opatrnější. Myslím si, že optimální počet je dvacet hráčů do pole a tři gólmani, abychom měli pozice zastupitelné.

Může vzhledem k situaci dojít k velkým změnám ve složení základní sestavy oproti jaru?

Pominu-li odchod Krejčího, pak k nějaké výrazné změny nepředpokládám, ale úplně vyloučit je také nemohu. Základní sestava by měla teprve vykrystalizovat.

Příprava se pomalu blíží k vrcholu, jak jste s ní spokojený?

Probíhá standardně, někteří hráči sice mají drobné šrámy, ale to je v přípravném období normální. Už jsme kompletní, myslím včetně hráčů, kteří byli na šampionátu. Ti jsou ale v jiné fázi, což znamená, že všechno musíme teprve sladit. S výsledky z přípravných utkání nejsem úplně spokojený, ale počítám se zlepšením našeho herního projevu. To, že všichni makají, beru jako samozřejmost. Podstatné bude, jak vstoupíme do sezóny. Já věřím, že dobře.

Reklama