Hlavní obsah

Zařádí si opilci v Praze? Kouč Anglie se bojí výtržností fanoušků

Londýn

Vyrazí do Prahy až za měsíc, přesto další kvalifikační mise znepokojuje trenéra fotbalistů Anglie již nyní. O výsledky zdaleka nejde, svěřenci Garetha Southgatea ještě ve skupině A v bitvě o EURO 2020 neztratili ani bod. Kouč se však obává, že neotesaní fanoušci Albionu způsobí v ulicích Prahy výtržnosti. Vrásky mu dělá také následující duel v Bulharsku, kde pro změnu očekává projevy rasismu z ochozů stadionu v Sofii.

Foto: Toby Melville, Reuters

Trenér Anglie Gareth Southgate a Raheem Sterling.

Článek

Kudy fotbalisté Albionu putují, tam jejich obávaní fanoušci způsobují problémy. Výtržností se dopouštějí nejen na stadionech a v jejich okolí, ale také v ulicích měst.

„Je smutné, že musíme na naše fanoušky apelovat, jak se mají chovat," uvědomuje si trenér Garteh Southgate v rozhovoru pro The Guardian, že příznivci Anglie mají oprávněně špatnou pověst.

„Pokud jde o diváky, musíme rozlišovat dvě skupiny. Máme tisícovky fanoušků, kteří nás podporují naprosto fantasticky. V poslední době však přibývá jiných, kteří vrhají stín na ostatní," srovnává kouč.

Večer před víkendem je kritický

Anglie nastoupí 11. října ve vršovickém Edenu. Bude pátek, a právě večer před víkendem v pulsující Praze je podle Southgatea pro vyhlášené chuligány ideální příležitostí ke konfliktům ve městě.

„Rozhodně jejich výtržnosti nechceme tahat s sebou do zahraničí, aby pak byl obrázek naší země takový," ujišťuje trenér, jako by se omlouval předem.

Foto: Tony O'brien, Reuters

Raheem Sterling, Harry Kane a Marcus Rashford slaví branku do sítě Bulharska

Vlastní fanoušky kritizoval již v červnu, když v Portu před utkáním Ligy národů vyvolali střet s policisty a házeli na ně lahve. „Ponížili sebe a také celou zemi," láteřil Southgate.

Angličané na duel v Edenu původně dostali 1100 vstupenek. Jejich fotbalová asociace úspěšně zažádala o navýšení na takřka čtyři tisíce. Klesne tak počet fanoušků, kteří by do Prahy dorazili bez lístku a snažili se dostat na stadion vlastní cestou.

Budou muset odejít z hřiště?

O tři dny později pak Angličané nastoupí v Bulharsku, jež má opakovaně problémy s projevy rasismu svých fanoušků. Southgate se obává, že jim mužstvo v Sofii znovu neujde.

„Z hlediska historie prostě máme obavy. Musíme být připravení na všechno, co se může stát. A také musíme vědět, jak zareagovat," naznačuje Southgate, že možnou reakcí je také odchod hráčů z hřiště.

Reklama

Související témata: