Hlavní obsah

Csaplárův glosář: Čtyřicet stupňů v Jerevanu? Jestli chceš hrát skupinu, tak tohle neřeš!

Praha

Trojice českých pohárových zástupců Sparta, Plzeň a Slovácko má za sebou úvodní zápasy v rámci kvalifikace Ligy mistrů, respektive Konferenční ligy. Jak vidí jejich postupové šance trenér Josef Csaplár? A co říká prvnímu kolu fotbalové ligy?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Pavel Šulc z Viktorie Plzeň oslavuje gól na 1:0 během utkání 2. předkola Evropské konferenční ligy.

Článek

„Ze tří českých klubů, které rozehrály pohárová předkola, vyhrála pouze Plzeň nad Brestem. Postoupit by ale měly všechny, jejich soupeři nejsou z kategorie top. Takže i Sparta, která podlehla ve Vídni Rapidu, a Slovácko, které padlo o gól v Plovdivu. Pokud to tak nebude, budu hodně překvapený.

Sledoval jsem Spartu, která rychle vedla, mohla přidat druhý gól. Jenže po přestávce se karta obrátila. Proč? Rapid šel do velkého rizika, neměl co ztratit. Předváděl fotbal nahoru - dolů, roztočil pořádně kola. Myslím, že Sparta na takový fotbal není zvyklá. Což je škoda. Jinými slovy, s něčím podobným se v české lize moc nesetká. Sparta byla kritizována, že se ve druhém poločase zatáhla. Otázka je, jestli cíleně nebo ji k tomu soupeř přinutil. Spíš se přikláním k druhé variantě. Rapid ji prostě přehrál kvalitou.

Foto: sparta.cz

Kapitán Sparty Bořek Dočkal během prvního duelu s Rapidem Vídeň.

Hodně se také mluví o odvetě Plzně s Brestem, která se bude hrát v Jerevanu. Ve smyslu, že má být v Arménii velké horko, a jestli může hrát nějakou roli. Mám na tohle jediný názor: Chceš hrát ve skupině? Chceš být úspěšný? Tak tohle neřeš. Buď to dáš nebo nedáš. Jestli ti vadí, že je v Jerevanu čtyřicet stupňů, tak se odhlas z poháru a máš klid.

Pohárovou atmosféru poprvé zažilo Slovácko, které muselo krátce po návratu z Plovdivu přešaltovat na ligu, na což není zvyklé. Navíc hrálo venku, v Liberci. Zvládlo to za tři body, navíc dohrávalo v deseti. Působilo na mě jako kompaktní tým, ve všech ohledech. A hra Liberce se mi komentovat nechce.

Ve šlágru prvního kola sice Mladá Boleslav padla v Plzni, nicméně si myslím, že se bude v této sezoně pohybovat nahoře. Nebude se rozhodně opakovat loňský ročník, ve kterém se zachraňovala.

Slavia vykročila za obhajobou vítězně, poradila si se Zlínem i bez osmi opor. Spekuluje se, jestli Slavii nemůže v sezoně doběhnout, že její hráči, kteří byli na Euru, měli krátkou dovolenou. Já v tom problém nevidím. Byl koronavirus, hrálo se před prázdnými tribunami, ti kluci musejí být nadšení, že teď můžou hrát před fanoušky.

Nota bene, Slavia má tak široký kádr, že si s tím může pohrát jinak. Já nerad hledám problémy tam, kde nejsou." .

Josef Csaplár (58) je český fotbalový kouč. Kromě trenérské kariéry působí ve fotbale i jako televizní komentátor a expert. Mezi fanoušky a médii zpopularizoval pojmy jako „Csaplárova past“. Jeho největším trenérským úspěchem je zisk mistrovského titulu se Slovanem Liberec, kde působil spolu se zkušeným Ladislavem Škorpilem. Během trenérské kariéry vedl i Slavii, polský Plock, Žižkov, Příbram či třeba Al Ittihad v Emirátech. Pracoval i u reprezentace do 17 let, jeho zatím poslední ligovou štací bylo působení ve Zlíně.

Reklama